„Cuvioasa Parascheva avea o legătură strânsă cu Maica Domnului”

10 Octombrie 2015 14:38 Constantin Ciofu Ştiri

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost oficiată astăzi, 10 octombrie 2015, Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Corul „Basileus” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi, dirijat de diac. prof. Mihai Ursache. Slujba a fost ascultată de miile de pelerini prezenți la Iaşi cu prilejul hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt de învăţătură în care a menţionat că Sfânta Parascheva este „cea mai preţuită sfântă a neamului românesc”. „Sfânta Parascheva este mult folositoare pentru cei ce vin cu credinţă şi cu dragoste să se închine la sfintele ei moaşte şi să-i arate ajutorul. Sfintele ei moaşte sunt la Iaşi de mai multă vreme, acestea fiind prezente de-a lungul timpului în mai multe locuri ale Ortodoxiei”, a amintit Arhipăstorul Eparhiei Romanului şi Bacăului.

Ierarhul de la Roman a vorbit apoi despre viaţa în imagini a Sfintei Parascheva, reprezentată în pictura din Catedrala Arhiepiscopală din Roman. „Gesturile Sfintei Parascheva, aşa cum sunt exprimate în culoare, sunt asemănătoare cu cele ale Maicii Domnului. Cuvioasa Parascheva avea o legătură strânsă cu Maica Domnului. De aceea, pictorul catedralei din Roman poate s-a gândit să o aşeze pe Sfânta Parascheva pe tron, asemeni Maicii Domnului. De peste 370 de ani Sfânta Parascheva răspunde nevoilor frăţiilor voastre, care îi sărutaţi cu evlavie sfintele ei moaşte. Sfânta Parascheva nu a încetat să săvârşească minuni de când este la Iaşi”, a remarcat Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, care a citit apoi un poem dedicat Sfintei Parascheva, compus de Înaltpreasfinţia Sa. Liturghiile arhiereşti în Catedrala Mitropolitană din Iaşi vor continua şi în zilele următoare.

Citește alte articole despre: slujbă, hram, Sfânta Parascheva, Iași, slujbe, IPS Ioachim, cuvânt, pelerini

De la același autor

Ultimele din categorie