„Dicţionar de teologie ortodoxă şi ştiinţă“

5 Noiembrie 2016 19:00 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Joi, 3 noiembrie 2016, Editura Doxologia a organizat în Sala Sinaxar a Muzeului Mitropolitan din Iaşi un eveniment special pentru a marca apariţia pe piaţa de carte din România a unui volum inedit, intitulat „Dicţionar de teologie ortodoxă şi ştiinţă“, autori fiind părintele Răzvan Andrei Ionescu de la Centrul Ortodox de Studii şi Cercetări „Dumitru Stăniloae“ din Paris şi conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal. În cadrul evenimentului de lansare, pr. Răzvan Andrei Ionescu a susţinut şi o conferinţă pe tema „De la limba(jul) ştiinţei la limba(jul) credinţei. Mărturie de traducător“.

Joia trecută, la Muzeul Mitropolitan din Iaşi, Editura Doxologia a lansat cartea „Dicţionar de teologie ortodoxă şi ştiinţă“, în prezenţa unuia dintre autori - pr. Răzvan Andrei Ionescu, care a susţinut şi conferinţa „De la limba(jul) ştiinţei la limba(jul) credinţei. Mărturie de traducător“. Printre invitaţii evenimentului s-au numărat şi domnul Cătălin Jeckel, consilier în cadrul Sectorului Cultural şi Comunicaţii Media al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi diac. lect. dr. Cătălin Vatamanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.

„Este limpede că în viaţa Bisericii şi în special în spaţiul liturgic ne bucurăm de ceea ce ni se descoperă din partea lui Dumnezeu. Cred că nimeni nu se duce la Biserică şi iese de acolo exact cum a intrat; nu cred că e cineva care nu pleacă din Biserică fără măcar un dar. Şi darurile acestea, dincolo de suportul de bucurie, de pace şi de linişte, de toate aceste roade ale harului lui Dumnezeu, pot fi câteodată nişte întrepătrunderi, nişte înţelegeri. Propria noastră alcătuire, cămara inimii noastre este deopotrivă un laborator, pentru că şi acolo experiem ceea ce Dumnezeu vrea să descopere omului. La nivelul manifestării noastre de comuniune, Biserica prin excelenţă este spaţiul unde ne întâlnim cu nişte realităţi care sunt şi de aici, dar şi din altă dimensiune“, a spus pr. Răzvan Andrei Ionescu în cadrul conferinţei susţinute.

Cartea „Dicţionar de teologie ortodoxă şi ştiinţă“ continuă seria de volume iniţiată de Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care aduc în atenţia publicului dialogul dintre ştiinţă şi credinţă. Lucrarea se doreşte a fi un dicţionar mai ales în accepţiunea de instrument de lucru şi îşi propune să-l familiarizeze pe cititor cu concepte şi termeni fundamentali aparţinând universului ştiinţific. Abordarea autorilor este una neopatristică şi filocalică. Totodată, dicţionarul are un caracter „enciclopedic“, fiindcă îşi propune explicarea fiecărui termen în parte însoţită de repere bibliografice, de observaţii, respectiv de trimiteri către termeni înrudiţi, a căror lectură întregeşte orizontul noţional.

La finalul evenimentului a avut loc şi o sesiune de autografe.

De la același autor

Ultimele din categorie