IPS Mitropolit Teofan: „Cine zice că păcat nu are, adevărul nu este într-însul“

12 Aprilie 2017 23:29 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat miercuri, 12 aprilie 2017, Denia din Sfânta şi Marea Joi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Biserica „Sfântul Dumitru“- Balş, Protopopiatul 1 Iaşi. 

Din soborul slujitor a făcut parte pr. Toma Gradinaciuc, protoiereul Protopopiatului 1 Iaşi,  alături de parohul Bisericii „Sfântul Dumitru“ - Balş, părintele Cristian Rotaru. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de teologi.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Teofan a îndemnat, pornind de la trădarea lui Iuda, la o retrospectivă sinceră a acţiunilor noastre: „A-L trăda pe Domnul Hristos înseamnă a nu-L recunoaşte ca Domn şi Dumnezeu şi a nu împlini poruncile Lui. De-a lungul vieţii, dacă vom privi cu onestitate asupra acţiunilor săvârşite, vom descoperi foarte multe situaţii în care din necredinţă, din iubire de arginţi, din mândrie nemăsurată am luat haină de Iuda şi L-am trădat pe Domnul Hristos. Cine zice că păcat nu are, adevărul nu este într-însul, spune Scriptura, şi orice păcat este o trădare a jurământului pe care, prin naşii noştri, l-am rostit la Botez, anume «Mă lepăd de Satana şi mă unesc cu Domnul Hristos». De aceea să nu ne grăbim prea grabnic a-i judeca şi osândi pe Iuda sau alţii ca el, ci să încercăm, cu sinceritate, să-l găsim pe Iuda în multe din manifestările noastre şi să-l izgonim“.

Deniile sunt slujbe de dimineaţă care se săvârşesc în seara zilei precedente, ca o formă de priveghere prelungită a zilei. În cadrul Deniilor din Săptămâna Patimilor sunt rememorate ultimele zile din viaţa pământească a Mântuitorului, respectiv prinderea, judecarea, răstignirea şi îngroparea.

De la același autor

Ultimele din categorie