Peste 2000 de persoane, la Marșul pentru Viață de la Iași

26 Martie 2016 16:55 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

La Iaşi s-a desfăşurat sâmbătă, 26 martie 2015, de la ora 14.00, cea de-a VI-a ediţie a Marşului pentru Viaţă, eveniment din cadrul „Lunii pentru viață - Pentru viaţă, pentru femeie, pentru familie”, proiect susținut de Departamentul Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor, în parteneriat cu Asociaţia Studenţi pentru Viaţă, Bucureşti. Peste 2000 de ieșeni de diferite vârste și categorii sociale au participat la marşul organizat la doar o zi după sărbătoarea Bunei Vestiri.

În acest an, tema Marşului pentru Viaţă a fost „Pentru viață, pentru femeie, pentru familie”, organizatorii dorind să atragă atenția asupra faptului că binele femeii însărcinate nu este opus binelui copilului pe care îl poartă; binele se construiește unul pe altul,  iar familia și societatea au de câștigat dacă sprijină femeile în perioada de sarcină, în general, și femeile aflate în criză de sarcină, în particular.

În Iaşi, traseul marşului a fost următorul: Piața Unirii – Str. Gavriil Musicescu – Bulevardul Independenței – Strada Elena Doamna – Strada Anastasie Panu – Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. La eveniment au fost prezente 2000 de persoane de diferite vârste și categorii sociale, precum şi numeroşi preoţi ortodocşi şi romano-catolici. Iașul s-a alăturat prin acest eveniment altor 120 de orașe din România și Republica Moldova care au organizat în aceste zile astfel de manifestări dedicate vieții.

La final, în fața Catedralei Mitropolitane din Iași, a fost rostită rugăciunea „Tatăl nostru” de către toţi participanţii și au fost susținute câteva discursuri care au evidențiat importanța manifestărilor pro vita în context contemporan.

„Încercăm ca aceste evenimente pe care le organizăm, și anume aceste marșuri, să nu fie manifestări de protest, ci să fie mărturii; să fie o trăire a bucuriei, o trăire a lucrurilor care ne reprezintă și o trăire a firescului, cum ne place nouă să spunem. Și ce poate să fie mai firesc decât familia care înseamnă mama, tata, familia care înseamnă copilașii care-i ținem de mână, copilașii care au crescut și sunt mai înalți decât noi, dar și copilașii care sunt în burtica mamelor?”, a spus părintele Radu Brînză, coordonatorul Departamentului Pro Vita al Arhiepiscopiei Iaşilor.

„Nicio femeie de carieră nu este mai puternică decât o mamă care-și ține copilul de mână.”

În continuare, a rostit un cuvânt părintele Felician Tiba, din partea Oficiului pentru Familii a Episcopiei Romano-Catolice, care a ținut să precizeze că: „este unul din puținele marșuri la care nu cerem nimic, ci am venit să apărăm ceea ce avem. În sfârșit ne arătăm și noi mulțumiți de faptul că avem și trebuie doar să apărăm ceea ce avem. E vorba de acest dar extraordinar de frumos care este viața”.

„Chiar dacă sunt o femeie de carieră, nimic nu mă satisface mai mult decât poziția mea de mamă. Nicio femeie de carieră nu este mai puternică decât o mamă care-și ține copilul de mână. Nicio femeie top model din lume nu este mai frumoasă decât o femeie însărcinată” a menționat Silvia Săcăleanu, director Școala Generală Bodești, comuna Scânteia, jud. Iași.

Cea de-a VI-a ediţie a Marşului pentru Viaţă de la Iaşi a fost organizat de Pro Vita Iași, alături de Asociația Studenți pentru Viață – București, și în parteneriat cu Youth Association for personal Development and Innovative Programs Iași și Asociația Familia Tradițională.

În Moldova s-au organizat marșuri și în alte orașe din județele Iași, Neamț și Botoșani, cum ar fi: pe data de 26 martie: Pașcani – ora 14:00, Târgu Neamț – ora 13:00, Piatra Neamț – ora 13:00,  Botoșani – ora 12:00, Săveni – ora 13:00, Darabani – ora 14:00; pe data de 27 martie: Hârlău – ora 16:00 (Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”).

Mai multe fotografii de la Marșul pentru Viață de la Iași, găsiți aici

De la același autor

Ultimele din categorie