Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă să se implice alături de autorități în acțiunile de sprijinire a refugiaților ucraineni

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă să se implice alături de autorități în acțiunile de sprijinire a refugiaților ucraineni

Noaptea din sâmbătă spre duminică a fost albă pentru preoții voluntari din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Cu ajutorul autorităților, al clericilor și al multor oameni de bine care au pus la dispoziție mijloace de transport, aproximativ 1000 de persoane, îndeosebi femei și copii, din țara vecină au reușit să treacă deja granița în România și să ajungă în centrele dedicate refugiaților.

Acțiunea a continuat și astăzi, având în vedere că Vama Siret continuă să fie foarte aglomerată de cei care caută să se refugieze din calea conflictelor armate.

Până în acest moment, 20% din totalul de 2100 de locuri de cazare puse la dispoziție de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au fost ocupate. Totodată, au fost distribuite alimente și produse de strictă necesitate, au fost asigurate transportul și asistența tuturor celor care au solicitat ajutorul. În același timp, voluntarii Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, clerici și membri ai organizațiilor de tineret, între care vorbitori de limbă ucraineană, au fost prezenți permanent la punctul de trecere a frontierei Siret și la Gara Burdujeni – Suceava, unde au oferit apă, pachete cu mâncare, cazare, jucării copiilor refugiați, dar și transport și asistență umanitară și religioasă.

În ultimele zile, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a mers de mai multe ori în punctul de frontieră Siret, a vorbit cu voluntarii, mulțumindu-le și încurajându-i să stăruiască în jertfelnica lucrare a slujirii aproapelui, s-a asigurat de bunul mers al acțiunilor de sprijinire a celor aflați în nevoie, a discutat cu cei direct implicați în acest demers filantropic, pentru a răspunde cu promptitudine dificultăților și nevoilor identificate. Nu în ultimul rând, a încercat să mângâie și să întărească, prin rugăciune și binecuvântare, sufletele întristate, înfricoșate ori dezorientate ale celor care s-au trezit peste noapte parte a unui conflict pe care prea puțin îl înțeleg.

Îmbucurător este și faptul că numeroase persoane, atât din Suceava, cât și din alte județe sau chiar din afara României, și-au manifestat intenția de a fi alături, financiar, oferind cazare, transport ori diferite produse, de cei care au mare nevoie de ajutor în această perioadă, răspunzând astfel chemării Mântuitorului și a Bisericii de a hrăni pe cel flămând, de a îmbrăca pe cel înfrigurat, de a tămădui rănile celui bolnav, de a primi pe cel străin, așa cum este magistral surprinsă în Evanghelia de astăzi, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți. Privirea uimită, plină de recunoștință, și glasul tremurând, înnodat cu lacrimi, al celor care au găsit alinare la frații români, nu sunt decât o anticipare a cuvintelor Mântuitorului: „Veniți, binecuvântații Tatălui meu…”

Amintim faptul că, în contextul actual al crizei umanitare din Ucraina, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a conturat un program de sprijin, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. În acest sens, a fost constituit un comitet alcătuit din clerici ai Centrului Eparhial, protoierei, exarhi și coordonatori de voluntari, pentru a identifica cele mai eficiente măsuri de sprijin în acest moment pentru cetățenii ucraineni aflați în tranzit sau care intenționează să rămână pe teritoriul României.

Pentru susținerea concretă a acestui demers filantropic, se pot face donații în conturile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților:

în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014,

în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110.

cu mențiunea sprijin refugiați Ucraina.

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților face un apel către toți credincioșii de a spori rugăciunea în aceste zile tensionate.