Șapte ierarhi la sfințirea bisericii mari de la Mănăstirea Sihăstria Putnei

27 August 2017 13:40 Ioana Zlotea Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica nouă cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Sfântul Serafim din Sarov” de la Mănăstirea Sihăstria Putnei, județul Suceava, a fost sfințită astăzi, 27 august 2017.

Mii de credincioși din toată țara au participat astăzi, 27 august, la sfințirea bisericii noi a Mănăstirii Sihăstria Putnei. Programul manifestărilor organizate cu această ocazie a început sâmbătă după-amiază, cu slujba de Priveghere în cinstea zilei de duminică, a pomenirii Sfântului Cuvios Pimen cel Mare, combinate cu slujba Înnoirii bisericii. Slujbele au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Damaschin, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Programul liturgic a continuat duminică, de la ora 08.00, cu Slujba de Sfințire a apei, urmată de Slujba de Sfințire a bisericii noi și de Sfânta Liturghie.

Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârșită pe scena amenajată în incinta Mănăstirii Sihăstria Putnei de șapte ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preasfințitul Părinte Ignatie Mureșanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei. După citirea pericopei evanghelice a zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a ținut un cuvânt de învățătură.

Părintele Mitropolit Teofan a subliniat semnificațiile evangheliei despre tânărul cel bogat care vine la Mântuitorul Hristos și-L întreabă ce să facă pentru a căpăta viața veșnică, pericopă evanghelică citită astăzi în bisericile ortodoxe: „Astăzi, în ziua când s-a citit Evanghelia tânărului foarte bogat, ne întrebăm: Oare bogăția, puterea, adică funcțiile înalte sau bucuriile vieții sunt lucruri rele în sine? […] Totul se rezumă, iubiți credincioși, la abuzul de avere, putere și plăcere. Nu acestea sunt rele în sine, căci sunt binecuvântate de Dumnezeu și de Biserică; abuzul în legătură cu acestea, le transformă în lucruri care te duc la pierzare.”

Evenimentul care a încheiat seria de manifestări de la Sihăstria Putnei a fost lansarea Albumului de fotografii „Zâmbetul Împărăției”, realizat de Pr. Prof. Constantin Necula (text), Dragoș Lumpan (foto), împreună cu obștea mănăstirii.

„Aţi auzit astăzi că acolo unde voiește Dumnezeu se împlinesc minuni înaintea poporului. Dinaintea noastră stau astfel de minuni, o corabie minunată pe care marinarii cei muncitori de aici, retrași în Sihăstria Putnei, au redat-o mărilor rugăciunii, tristeții și bucuriei noastre deopotrivă. Ați văzut cu câtă grijă marinarii încercați care ne sunt arhiereii au sfințit tot ceeea ce înseamnă această corabie pentru ca ea să înfrunte numele lui Hristos, nu doar viețile noastre așa cum sunt ele în istoria aceasta, ci veșnicia. Pentru că, spre deosebire de cei care urăsc Biserica, cei care iubesc construiesc totul pentru veșnicie”, a spus Pr. Prof. Constantin Necula în cuvântul rostit în cadrul lansării albumului.

La finalul Sfintei Liturghii, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei, arhim. Nectarie Clinci, a primit din partea IPS Mitropolit Teofan distincţia „Crucea Moldavă“.

Construcţia bisericii mari a Mănăstirii Sihăstria Putnei, cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Serafim din Sarov”, a început în 2002, deoarece Biserica „Buna Vestire” nu mai făcea față numărului mare de credincioşi prezenți la sfintele slujbe.

De la același autor

Ultimele din categorie