Slujire arhierească în cea mai veche biserică din Suceava

 

În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Mirăuți, unde a oficiat Sfânta Liturghie în cea mai veche biserică suceveană, cu hramul „Sfântul Gheorghe”.

La slujba arhierească au participat credincioși din tot orașul, răspunsurile la strană fiind date de corul parohial. Din soborul co-slujitor au făcut parte pr. paroh Florin Hostiuc, pr. inspector Învățământ religios George Hostiuc și pr. inspector eparhial Nicolae Horga.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Pimen a ținut cuvânt de învățătură și a citit rugăciunea de dezlegare: „Îndemnul la pocăință l-au făcut și Sfinții Proroci, spunând că Dumnezeu nu vrea moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu. Pocăința omului, adică întoarcerea lui la Dumnezeu, părăsind păcatele, este o mare bucurie în Cer, după cum ne spune Mântuitorul în Sfânta Evanghelie. Dumnezeu se bucură de găsirea oii pierdute mai mult decât de cele 99 de oi care nu s-au pierdut. Greșim în fiecare clipă cu gândul, cu cuvântul sau cu fapta, dar tot în fiecare clipă trebuie să ne întoarcem cu gândul, cu cuvântul și cu fapta la Dumnezeu”.

Biserica „Sfântul Gheorghe” (supranumită Mirăuți) din Suceava este considerată cea mai veche biserică din municipiu. Documentele vremii o atestă drept ctitorie a lui Dragoș-Voievod. Ridicată în secolul al XIV-lea, locașul de cult a suferit urgiile vremii, fiind reconstruită abia în secolul al XVII-lea. Între anii 1402- 1522 a fost Catedrală mitropolitană, iar în perioadă anilor 1992-2001, locașul a fost supus unor ample lucrări de restaurare, descoperindu-se aici un număr de 32 de morminte, printre care și mormântul Doamnei Evdochia, prima soție a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt. Arheologii au găsit în mormânt și un veșmânt domnesc complet; este  singurul veșmânt domnesc de secol XIV din Europa care a putut fi restaurat în întregime.    

De la același autor

Ultimele din categorie