Arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti

Arhiepiscopia Iaşilor

Arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti

Sala de lectură „Teodor M. Popescu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti a găzduit joi, 4 septembrie 2014, un eveniment academic remarcabil, prilejuit de susţinerea, în şedinţă publică, a tezei de doctorat cu titlul „Mănăstirea Neamţ în perioada regimului comunist“, aparţinând părintelui arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ. La final, candidatul a primit titlul de doctor în teologie şi a depus jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească.

Părintele arhimandrit Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, a obţinut joi, 4 septembrie 2014, titlul de doctor în teologie din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Teza de doctorat intitulată „Mănăstirea Neamţ în perioada regimului comunist“ a fost alcătuită sub îndrumarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educaţional. Din comisia de doctorat au făcut parte pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, director al Şcolii doctorale şi preşedintele comisiei de doctorat, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul ştiinţific al lucrării, pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, şi pr. prof. univ. dr. Alexandru Moraru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca. La eveniment au participat Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar Patriarhal, profesori universitari, stareţi de la mănăstiri din ţară, preoţi de mir,  precum şi numeroşi  studenţi şi doctoranzi de la facultatea bucureşteană de teologie.

Peste 28.000 de file, 78 de cărţi şi 84 de studii şi articole cercetate

După cum s-a arătat în prezentarea candidatului, structurarea lucrării „Mănăstirea Neamţ în perioada regimului comunist“ s-a făcut în cinci capitole succedate de subcapitole, prezentând într-un mod cât mai captivant evenimentele şi activităţile legate de  Mănăstirea Neamţ în perioada 1945-1989.

„În lucrarea de faţă am prezentat într-un mod cronologic şi sistematizat evenimentele care au avut loc în perioada regimului comunist (1945-1989) la Mănăstirea Neamţ, folosindu-ne de materiale din diferite surse, unele dintre ele inedite. Cercetări pentru fondul documentaristic s-au făcut în biblioteci, dar mare parte din materiale sunt de provenienţă arhivistică. Volumul documentar, care s-a cercetat în Arhiva Mănăstirii Neamţ (dosarele 1944-1989), Arhiva Sfântului Sinod (1944-1952), Arhiva Centrului eparhial Iaşi (1944-1989), Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (dosare fond Documentar, Informaţionale şi Rapoarte) şi a cuprins însemnări personale ale unor vieţuitori din obştea Mănăstirii Neamţ, a însumat peste 28.000 de file, 78 de cărţi şi 84 de studii şi articole. Noutatea acestei lucrări o constituie deci volumul informaţional alcătuit pe bază de documente, unele dintre ele fiind date pentru prima dată publicităţii.

După cercetarea arhivelor enumerate mai sus şi a volumelor şi studiilor prezentate în bibliografie, s-a constituit lucrarea de faţă, în care s-a căutat o abordare din punctul de vedere al istoriei bisericeşti, ţinând cont şi de exactitatea informaţiilor furnizate de documentele cercetate pe toată perioada elaborării acestei lucrări. S-a urmărit ca informaţiile culese din arhive, în special cele din Arhivele CNSAS, să corespundă cu celelalte fonduri arhivistice, dat fiind faptul că cei care au alcătuit aceste arhive nu aveau pregătire în domeniu, astfel apărând anumite contradicţii de termeni, date şi uneori chiar nume. Însă, toate aceste informaţii, fiind analizate, au fost de un real folos pentru a completa golurile din celelalte fonduri arhivistice, care nu au putut prezenta anumite probleme la momentul respectiv“, a subliniat arhim. Benedict Sauciuc, în cadrul prezentării tezei.

La finalul şedinţei, membrii comisiei au acordat candidatului titlul de doctor în teologie. Evenimentul academic s-a încheiat cu jurământul de credinţă şi de fidelitate faţă de Biserica strămoşească depus de noul doctor în teologie, ceremonie ce a avut loc în capela facultăţii.

 

Curriculum Vitae

Arhim. Benedict (Dumitru) Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în com. Copălău, jud. Botoşani, în familia lui Ioan şi Elvira Sauciuc. În data de 15 noiembrie 1982 a intrat ca frate vieţuitor în obştea Sfintei Mănăstiri Neamţ. Pe 3 aprilie 1984 a fost tuns în monahism de către arhim. Efrem Chişcariu, stareţul Mănăstirii Neamţ, sub numele de călugărie Benedict, iar în zilele de 6-7 noiembrie 1988 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe data de 25 august 1991 a fost hirotesit protosinghel, iar pe 1 aprilie 1998 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Pe 31 octombrie 1997, prin voinţa lui Dumnezeu şi a obştii, arhim. Benedict Sauciuc a fost ales stareţ al Sfintei Mănăstiri Neamţ, iar instalarea a avut loc în seara zilei de 5 noiembrie 1997. Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi cu lucrarea de licenţă „Istoricul monahismului athonit“, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, stareţul Benedict a absolvit în anul 2011 şi cursurile de Master - secţia  Teologie practică a aceleiaşi facultăţi, având lucrarea de disertaţie cu titlul „Preotul săvârşitor al Sfintei Liturghii“, sub îndrumarea pr. prof. dr. Viorel Sava.

În prezent, arhim. Benedict Sauciuc ocupă şi funcţia de consilier silvic în cadrul Sectorului silvic al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Citește despre: