Arhimandritul Benedict Sauciuc

Arhimandritul Benedict Sauciuc

Arhimandritul Benedict Sauciuc

Părintele Benedict Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în comuna Copălău, județul Botoşani, în familia lui Ioan şi Elvira Sauciuc.

În ziua de 15 noiembrie 1982 a intrat ca frate vieţuitor în obştea Sfintei Mănăstiri Neamţ. Pe 3 aprilie 1984 a fost tuns în monahism de către arhimandritul Efrem Chişcariu, stareţul Mănăstirii Neamţ, sub numele de călugărie Benedict, iar în zilele de 6-7 noiembrie 1988 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe data de 25 august 1991 a fost hirotesit protosinghel, iar pe 1 aprilie 1998 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi sale ca Mitropolit al...

+  vezi mai mult

Părintele Benedict Sauciuc s-a născut la data de 3 noiembrie 1962 în comuna Copălău, județul Botoşani, în familia lui Ioan şi Elvira Sauciuc.

În ziua de 15 noiembrie 1982 a intrat ca frate vieţuitor în obştea Sfintei Mănăstiri Neamţ. Pe 3 aprilie 1984 a fost tuns în monahism de către arhimandritul Efrem Chişcariu, stareţul Mănăstirii Neamţ, sub numele de călugărie Benedict, iar în zilele de 6-7 noiembrie 1988 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen Suceveanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Pe data de 25 august 1991 a fost hirotesit protosinghel, iar pe 1 aprilie 1998 a fost hirotesit arhimandrit de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în timpul păstoririi sale ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Pe 31 octombrie 1997, arhimandritul Benedict Sauciuc a fost ales stareţ al Sfintei Mănăstiri Neamţ, iar instalarea a avut loc în seara zilei de 5 noiembrie 1997.

Absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, cu lucrarea de licenţă „Istoricul monahismului athonit”, sub îndrumarea pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, stareţul Benedict a absolvit în anul 2011 şi cursurile de Master, secţia Teologie practică a aceleiași facultăţi, având lucrarea de disertaţie cu titlul „Preotul săvârşitor al Sfintei Liturghii“, sub îndrumarea pr. prof. dr. Viorel Sava.

În ziua de 4 septembrie 2014, părintele Benedict a obţinut titlul de doctor în teologie din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Teza de doctorat, intitulată „Mănăstirea Neamţ în perioada regimului comunist“, a fost alcătuită sub îndrumarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.

-  vezi mai puțin

Arhimandritul Paulin Lecca

Părintele Paulin Lecca a fost un cunoscut duhovnic, cărturar, scriitor și misionar al Bisericii.