Arhimandritul Teofil Roman a fost ales Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei

Arhimandritul Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a fost ales Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei și va purta titulatura de Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia.

Arhimandritul Teofil Roman s-a născut pe 13 mai 1971 în localitatea Desești, județul Maramureș, din părinții Gherghe și Maria. Între anii 1977-1985 a urmat Școala elementară, clasele 1-8, în satul natal, iar între 1985-1989 Liceul Industrial nr. 2 din Sighetu-Marmației (Diplomă de Bacalaureat). Din 1989 a fost admis la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Facultatea de Teologie a urmat-o la Cluj-Napoca între anii 1992-1996.

Începând cu data de 5 noiembrie 1991 a fost închinoviat în obștea Mânăstirii „Adormirea Maicii Domnului” din Nicula, iar la 8 martie 1992 a fost tuns în monahism cu numele de Teofil. Tot în anul 1992 a fost hirotonit ierodiacon, iar apoi ieromonah pe seama mănăstirii Nicula.

Între anii 1995-2008 a împlinit slujirea de duhovnic al Sfintei Mânăstiri „Izvorul Tămăduirii” din localitatea Salva, județul Bistrița-Năsăud, iar între 2002-2008 a primit ascultarea de Exarh al mânăstirilor din Arhiepiscopia Vadului Feleacului și Clujului. Din 2008 este eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, preluând și ascultarea de președinte al Consistoriului Monahal Eparhial.

De-a lungul anilor de slujire a primit mai multe distincții: în 1998 a fost hirotesit protosinghel, în data de 15 august 2002 a fost hirotesit arhimandrit la Mânăstirea Nicula cu ocazia hramului jubiliar, iar în data de 10 mai 2013 i s-a acordat distincția onorifică „Crucea Patriarhală”.

Dintre activitățile pastoral-misionare amintim că de aproape 20 de ani este colaborator al postului de Radio „Renașterea” al Arhiepiscopiei Clujului, unde realizează săptămânal emisiunea „ABC-ul credinței”. A participat la numeroase conferințe duhovnicești și simpozioane naționale și internaționale. De asemenea, a susținut mai multe prelegeri duhovnicești în cadrul cursurilor de formare pentru preoții duhovnici tineri din cuprinsul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Ultimele din categorie