Artă sacră în inima cetății: Atelierul de mozaic și pictură Eikon a deschis cea de-a treia zi a IBMF 2025

Arhiepiscopia Iaşilor

Artă sacră în inima cetății: Atelierul de mozaic și pictură Eikon a deschis cea de-a treia zi a IBMF 2025

Sâmbătă, 24 mai, de la ora 10.00, a debutat cea de-a treia zi a International Byzantine Music Festival – IBMF 2025, printr-un eveniment aparte dedicat artei sacre: Atelierul de mozaic și pictură Eikon.

Organizat pe Pietonalul „Ștefan cel Mare și Sfânt” și în spațiul civic al Corpului A al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, atelierul a fost rodul unei frumoase colaborări între organizatorii festivalului și profesori, alături de studenți ai secției de Artă sacră din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, din Iași.

Încă de la primele ore ale dimineții, trecătorii au fost atrași de frumusețea liniștită și expresivă a lucrărilor aflate în proces de realizare. Mozaicul bizantin, cu pietrele sale minuțios așezate, și icoana ortodoxă, conturată cu răbdare pe lemn, au devenit mărturii vii ale unei arte care nu caută să impresioneze, ci să sfințească și să înalțe.

Studenții, sub îndrumarea dascălilor lor, au lucrat în fața publicului, explicând cu bucurie simbolismul fiecărui element, dar și trăirea interioară care însoțește fiecare gest artistic. Nu a fost doar un atelier de creație, ci un act de mărturisire și cateheză vizuală, în care meșteșugul s-a întâlnit cu duhul rugăciunii.

Unul dintre îndrumătorii studenților de la secția Artă sacră, Spec. Drd. Emanuel Chiriac, a mărturisit că atelierul desfășurat în aer liber este o oportunitate de a aduce în fața publicului larg frumusețea și profunzimea artei bizantine, dar și de a crea o legătură vie între actul artistic și comunitate:

Este un atelier unde se întâlnesc arta și spațiul public, ca să spun așa, pentru că, la inițiativa celor care au organizat Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași, noi, Facultatea de Teologie, am rezonat întocmai cu această propunere de a organiza un atelier în aer liber. Practic, sunt lucrări semestriale pe care studenții oricum le desfășoară în această perioadă, în cadrul secției de Artă sacră, și noi nu am făcut altceva decât să ieșim și să arătăm ce se întâmplă, de fapt, în ateliere. 

La prima vedere, oamenii se opresc, în primul rând, din curiozitate. Intenționat, am expus și lucrări de pictură și mozaic, pentru a atrage puțin atenția, pentru a se vedea că există culoare. Chiar dacă ne aflăm într-un spațiu deja amenajat cu flori, totuși, oamenii se opresc, pun întrebări legate de tehnică, sunt foarte curioși să vadă care este procesul, iar tocmai acest lucru dorim să-l arătăm: procesul din spatele unei lucrări de artă bizantină.

Evenimentul a deschis într-un mod inedit ziua a treia a festivalului IBMF 2025, arătând că frumosul nu este doar auzit în cânt, ci și văzut în formă și culoare, fiind expresia unei credințe lucrătoare și a unei culturi vii, înrădăcinate în Tradiție.

Citește despre: