Biserică bizantină din secolele V-VI descoperită în Israel

Articole teologice

Biserică bizantină din secolele V-VI descoperită în Israel

    • Biserică bizantină din secolele V-VI descoperită în Israel
      Biserică bizantină din secolele V-VI descoperită în Israel

      Biserică bizantină din secolele V-VI descoperită în Israel

În partea din față a clădirii se află o curte deschisă (atrium) pavată cu mozaic fin decorat cu motive geometrice colorate, iar în centru, în fața intrării în sala principală, se află o inscripție de douăsprezece rânduri, în greacă, ce conține numele Domnului Iisus și al Fecioarei Maria precum și cel al persoanei care a realizat mozaicul.

Biserica a fost descoperită în urma săpăturilor arheologice efectuate pentru construirea unui nou cartier în districtul Moshav Aluma  din sudul Israelului. Bazilica bizantină, descoperită în timpul săpăturilor datează din secolele V-VI.

Clădirea măsoară 22 de metri lungime și 12 metri lățime. Aceasta conține un naos central împărțit în coloane din marmură. În partea din față a clădirii se află o curte deschisă (atrium) pavată cu mozaic fin decorat cu motive geometrice colorate, iar în centru, în fața intrării în sala principală, se află o inscripție de douăsprezece rânduri, în greacă, ce conține numele Domnului Iisus și al Fecioarei Maria precum și cel al persoanei care a realizat mozaicul. Naosul principal este pavat cu un mozaic colorat decorat cu frunză de viță-de-vie care formează patruzeci de medalioane ce conțin reprezentări ale animalelor: zebră, leopard, broască țestoasă, maimuță, felurite păsări înaripate precum și desene geometrice și florale. Cele două naosuri laterale sunt și ele decorate cu mozaic, reprezentând desene geometrice și florale precum și simboluri creștine.

Traducere și adaptare: