Așezământul „Țara Almăjului” și-a sărbătorit hramul

Episcopia Caransebeşului

Așezământul „Țara Almăjului” și-a sărbătorit hramul

În Duminica Mironosițelor, așezământul monahal-social „Țara Almăjului” și-a sărbătorit hramul principal. 

Din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către părinte arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, alături de un sobor de preoți din Valea Almăjului. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți teologi ai Secției de Teologie din Caransebeș. La Sfânta Liturghie au participat un număr însemnat de credincioși din Valea Almăjului, foarte mulți dintre ei împărtășindu-se cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor părintele vicar a tâlcuit pericopa evanghelică ce s-a citit în cadrul Sfintei Liturghii. „Învățăm din cuvântul evangheliei de astăzi că noi credincioșii, ca fii ai Învierii lui Hristos, trebuie să avem același curaj de a mărturisi credința statornicită de Sfinții Părinți ai Bisericii noastre, acea inimă statornică și totodată evlavia față de Biserica lui Hristos, care de fapt este Trupul Tainic al Lui. Fiecare dintre noi suntem asemenea femeilor mironosițe dacă arătăm prin fapte și cuvânt, iubirea jertfelnică ce trebuie să stea la temelia viețuirii noastre creștine, ca astfel bucuria Învierii lui Iisus Hristos să fie într-adevăr simțită sufletește și să avem garanția că lucrăm pentru însăși mântuirea sufletelor noastre”, a arătat părintele arhimandrit.

Piatra de temelie a acestui așezământ mănăstiresc a fost pusă în 22 septembrie, 2013, de către Preasfințitul Părinte Lucian, reînviind astfel în acest loc tradiția monahală întreruptă în jurul anului 1459, când apare pentru ultima dată aici o mânăstire de călugări, distrusă probabil la una dintre incursiunile străine de neam și credință din zonă, așa cum reiese dintr-un act păstrat în Arhivele Naționale din Budapesta.

Actualul aşezământ a luat fiinţă din dorinţa şi dragostea unor credincioşi almăjeni, de a avea în mijlocul lor o vatră monahală, dar şi un centru social, unde rugăciunea să fie împletită cu ajutorarea semenilor nevoiaşi şi în suferinţă. În incinta aşezământului va funcţiona şi un cămin pentru persoane vârstnice şi nevoiaşi, un centru pentru tineret, unde vor fi desfăşurate acţiuni educative, culturale, spirituale şi tabere.

Sursa: http://www.episcopiacaransebesului.ro

Citește despre: