Astăzi este duminica Înfricoşătoarei Judecăţi - a lăsatului sec de carne
Lunea aceasta credincioşii ortodocşi vor începe o săptămână specială din punct de vedere duhovnicesc şi liturgic. Pentru că Postul Sfintelor Paşti este unul aspru, Părinţii Bisericii au rânduit ca trecerea de la mâncarea de dulce la cea de post să se facă treptat.
Săptămâna viitoare credincioşii consumă, pe lângă produsele de post, numai lapte, brânză, ouă şi peşte. Săptămâna aceasta este cunoscută şi ca Săptămâna Albă.
„Această perioadă – Săptămâna Albă - încearcă să ne acomodeze pe noi să facem o trecere mai lină de la mâncarea de dulce la mâncarea de post. Să nu uităm, însă, că întotdeauna înaintea lăsatului sec de brânză sau de carne este o săptămână cu harţi, atât miercurea cât şi vinerea, ceea ce înseamnă că Biserica ne dă posibilitatea să consumăm mai multă mâncare de dulce, să primim putere încât să putem posti. Atunci această săptămână albă este o perioadă de pregătire care deja din vechime a rânduit-o Biserica şi ne face să trecem mai uşor, să ne adaptăm cu mâncarea de post încât să nu fie atât de bruscă trecerea de la mâncarea de dulce la cea de post”, a spus Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului.
Săptămâna Albă este premergătoare Postului Sfintelor Paşti.
„Este o pregătire practic. Ea nu face parte din post. Postul durează 6 săptămâni la care se adaugă Săptămâna Patimilor care are rânduieli aparte. Deci, sunt practic 7 săptămâni de post, iar această săptămâna albă sau a brânzei face ca perioada de aici până la Paşti să fie de 8 săptămâni, cuprinzându-se toate în perioada Triodului, cele 10 săptămâni de la Duminica Vameşului şi Fariseului până la Sfintele Paşti”, a mai spus PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, potrivit TRINITAS TV.
Postul nu reprezintă doar oprirea de la mâncarea de dulce.
„Postul de bucate este din când în când pe când postul de păcate trebuie să fie permanent”, a mai subliniat PS Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului.
Miercurea şi vinerea din Săptămâna Albă sunt zile aliturgice. În Biserici nu se oficiază Sfânta Liturghie. (sursa: patriarhia.ro)