Biserica din Todirești a fost sfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica din Todirești a fost sfințită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Credincioșii din comuna ieșeană Todirești au începând de astăzi, 23 octombrie 2022, un nou sfânt locaș. Biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului” și „Sfinții Împărați Constantin și Elena” a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Conform tradiției, numeroși localnici, precum și credincioși veniți din împrejurimi dar și Pașcani, au primit binecuvântarea să intre și să se închine în Sfântul Altar.

Mulțime de oameni s-au adunat în această duminică la biserica Parohiei Todirești II pentru a lua parte la evenimentele dedicate sfințirii noului sfânt locaș. După ce clericii l-au întâmpinat pe ierarh și au citit textele scripturistice rânduite, s-au binecuvântat zidurile exterioare cu Sfântul și Marele Mir, iar după înconjurarea bisericii, soborul slujitor s-a îndreptat spre Sfântul Altar, unde au spălat Sfânta Masă cu aghiasmă și apă de trandafir, iar Părintele Mitropolit a binecuvântat jertfelnicul și l-a pecetluit.

În continuare, alaiul s-a îndreptat spre podiumul ridicat în apropierea noului locaș pentru a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Grupul psaltic „Chivotul” de la Catedrala Mitropolitană din Iași, dirijat de psaltul Ionuț Dulgheriu.

În omilia rostită în fața celor prezenți, chiriarhul a arătat cum poate puterea diavolului să pună stăpânire pe viața omului:

În spatele fiecărui păcat, spun Sfinții Părinți, se află un diavol. Poate noi, cei de față, și în general noi oamenii, parcă nu suntem posedați de puterea întunericului precum demonizatul descris din Evanghelia de astăzi. În același timp, Sfinții Părintți spun că orice patimă este legată de puterea întunericului. Se amintește în scrierile lor că sunt câteva duhuri, demoni ai răutății: duhul lăcomiei pântecelui, duhul desfrânării, duhul iubirii de argint, duhul mâniei, duhul leneviei, duhul slavei deșarte, duhul mândriei și cele asemănătoare ale acestora. Amintea Sfântul Pitirim din Pateric, carte care cuprinde învățătura și înțelepciunea părinților din pustie din primele perioade ale istoriei creștinătății, că «dacă te-a cuprins mânia și o îndrepți împotriva celor din jurul tău, cunoaște că în spatele mâniei se află puterea diavolului, care te cuprinde și nu te lasă să ai răbdare și să ai liniște. Și dacă ai alungat mânia, odată cu mânia ai alungat și puterea celui viclean». Ce-i drept, noi oamenii nu prea credem în existența diavolului, iar cea mai mare ispită pe care diavolul o face este aceea să nu credem că el există.

Totodată, IPS Teofan a subliniat faptul că diavolul nu este capabil de a aplica un singur lucru, însă omul are posibilitatea și este chemat tot timpul să-l aplice în viața sa pentru a dobândi mântuirea: Există și contrariul atitudinii: unii spun că «nu eu păcătuiesc, ci diavolul este vinovat». Tot în Pateric aflăm cuvântul Sfântului Pamvo, care spune «nu mai pune tu vina doar pe diavol. Și tu ești vinovat că nu ești atent la cele pe care le împlinești, la cele pe care le vorbești. Nu pune vina doar pe diavol, că vina o purtăm și noi». Cum intră puterea diavolului în viața noastră și face stricăciuni Bisericii noastre cele dinlăuntu? O face atunci când ne socotim mai drepți, mai curați, mai inteligenți, mai îndreptățit decât alții. Avem o tendință foarte mare de-a ne lăuda, de-a arăta oamenilor cât de mari suntem. Această atitudine este folosită de puterea diavolului ca o pătură în care ne înfășoară, ca un lanț în care ne leagă și ne duce unde nu ne este voia, spre lumea păcatului. Și care este arma cea mai mare împotriva diavolului? Puteți spune metaniile, postul, milostenia, mersul la biserică. Toate acestea sunt folositoare, dar cel mai bun lucru este atitudinea smerită, smerenia în viața omului. Diavolul poate să facă foarte multe lucruri, după spusele părintelui Cleopa de la Mănăstirea Sihăstria. Diavolul este un mare postitor, căci nu mănâncă niciodată, el priveghează mult că niciodată nu doarme, el cunoaște scriptura pe de rost. Un singur lucru nu poate face diavolul, să se smerească, să zică «iartă-mă!», adică să arate pocăință pentru marele rău pe care l-au făcut.

Având în vedere contribuția importantă la construcția noului locaș de cult, precum și activitatea rodnică din cadrul parohiei, părintele Ovidiu-Constantin Zapan, actualul paroh, și părintele Ioan Baciu, au primit distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”. În același timp, cei care au susținut ridicarea bisericii din Todirești, devenind ctitori, au primit din mâna chiriarhului distincții de vrednicie.

Noua biserică din Todirești, ridicată în locul unui vechi locaș de cult

Biserica sfințită astăzi a fost construită pe locul bisericii vechi a satului Todirești, prin strădania parohului de atunci, pr. Ioan Baciu, între anii 2010-2014. În anul 2015 a fost înființată noua parohie Todirești II, preot fiind pr. Ionuț Dascălu până în 2018. Din anul 2018 până în prezent, comunitatea parohială este păstorită de actualul paroh, pr. Ovidiu Zapan.

Între anii 2015-2021 a fost realizată pictura în tehnica fresco de către pictorul Alexandru Mateiaș din București. În anul 2022 s-a consolidat și s-a înălțat vechea clopotniță din piatră, și s-a achiziționat un clopot de 270 de kg. Totodată, curtea parohiei a fost pavată și împrejmuită cu gard.

În această după-amiază, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, a săvârșit începând cu ora 15.00, sfințirea Centrului social-misionar din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Belcești, comuna Belcești, județul Iași, Protopopiatul Hârlău.

Citește despre: