Biserica parohiei Bâtca Doamnei, sfinţită de doi ierarhi

Arhiepiscopia Iaşilor

Biserica parohiei Bâtca Doamnei, sfinţită de doi ierarhi

Comunitatea parohiei Bâtca Doamnei din Protopopiatul Piatra Neamţ, păstorită de preotul Ştefan Diaconu, a trăit sâmbătă momente istorice, biserica din localitate cu hramurile „Intrarea Domnului în Ierusalim“ şi „Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“ fiind resfinţită după mai mulţi ani de lucrări. Slujba de târnosire, alături de slujba Sfintei Liturghii, a fost una deosebită, fiind săvârşită de doi ierarhi, anume Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi  Preasfinţitul Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda. La eveniment au participat numeroşi preoţi din zonă, dar şi foarte mulţi credincioşi.

Cele 90 de familii ale parohiei Bâtca Doamnei, Protopopiatul Piatra Neamţ, judeţul Neamţ, i-au avut ca oaspeţi sâmbătă, 19 octombrie 2013, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi pe Preasfinţitul Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, care au sfinţit biserica parohială cu hramurile „Intrarea Domnului în Ierusalim“ şi „Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“. La manifestarea religioasă, alături de enoriaşii din Bâtca Doamnei, au participat sute de credincioşi din împrejurimi, veniţi să asiste la slujbele religioase şi să se închine în sfântul altar. Lăcaşul a fost sfinţit prin stropirea cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, iar sfânta masă din altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin. După slujba de sfinţire, IPS Teofan şi PS Innocentios au săvârşit Sfânta Liturghie, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi, pe o scenă amenajată în vecinătatea lăcaşului de rugăciune.

„Din prima clipă de când am venit aici, am simţit lucruri lăuntrice de o mare intensitate“

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de Preasfinţitul Innocentios, Episcop de Burundi şi Rwanda, care a apreciat evlavia poporului român faţă de sfinţi, în special faţă de Sf. Cuvioasă Parascheva: „Din prima clipă de când am venit aici, am simţit lucruri lăuntrice de o mare intensitate, închinându-mă sfintelor moaşte, în special celor ale Sfintei Cuvioase Parascheva. M-am minunat şi am fost puternic mişcat văzând atâţia oameni stând la coadă peste 20 de ore pentru a se închina raclei Sfintei Parascheva, şi mi-am spus că aceşti oameni sunt un pic nebuni, dar nu în sensul negativ, ci nebuni în dragostea pentru Hristos şi pentru Sfânta Parascheva“.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtăşirea a numeroşi copii şi credincioşi cu Sfintele Taine, IPS Mitropolit Teofan a adresat câteva cuvinte celor prezenţi, vorbindu-le despre însemnătatea slujbelor săvârşite şi despre importanţa zilei pentru biserica lor, care a primit veşmântul resfinţirii, după care i-a hirotesit în iconomi stavrofori pe preoţii Ştefan Diaconu, parohul bisericii din Bâtca Doamnei, şi Gheorghe Cârlan, parohul Bisericii „Schimbarea la Faţă“ din Vlădeni. Cei doi preoţi au primit crucea, bederniţa şi brâul roşu din mâna Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa i-a felicitat pe enoriaşi pentru felul în care au ştiut să-şi construiască şi să-şi împodobească biserica, oferind distincţie de vrednicie consiliului parohial, precum şi tuturor celor care au ajutat de-a lungul timpului la ridicarea lăcaşului de cult.

Scurt istoric

 
Parohia Bâtca Doamnei se află în apropierea municipiului Piatra Neamţ, la poalele cetăţii dacice Bâtca Doamnei. Începând cu anul 1998, Anexa „Doamna“ este desprinsă din parohia Văleni, formând o parohie aparte de-a lungul unui afluent al râului Bistriţa, Pârâul Doamnei. Piatra de temelie a noului lăcaş de cult a fost pusă la data de 20 februarie 1999, de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, care, începând cu anul 2000,  a demarat şi s-a îngrijit îndeaproape de mersul lucrărilor, alături de preotul Gheorghe Cârlan de la parohia Văleni. În biserica din lemn închinată „Intrării Domnului în Ierusalim“ şi „Sfântului Dimitrie, Izvorâtorul de Mir“, se oficiază, începând cu luna decembrie 2005, în duminici şi sărbători, slujbele cuvenite, fiind numit aici preot paroh Ştefan Diaconu.
Citește despre: