Bucureștenii au înfruntat ploaia și vântul de dragul Sfântului Nectarie. PS Timotei: „Asemenea unei furtuni a fost și viața lui”

11 Noiembrie 2021 12:36 Arhiepiscopia Bucureştilor

La Mănăstirea Radu Vodă, credincioșii bucureșteni au înfruntat marți vremea rece, vântul și ploaia pentru a-l cinsti în rugăciune pe Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Taumaturgul.

Sfânta Liturghie a fost oficiată la altarul exterior al mănăstirii de către Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. „Asemenea acestei furtuni și a vântului a fost și viața Sfântului Nectarie”, a spus ierarhul la predică.

„Sfântul Nectarie, pe cei 74 de ani ai vieții lui – din care puțini peste 40 de slujire a sfântului altar și 31 ca arhiereu – i-a închinat Domnului, Mai-marelui păstorilor. L-a slujit și L-a iubit din copilăria lui și a căutat comuniunea cu El încă din vremea când, sărac fiind, îi scria lui Dumnezeu o epistolă. Doar acest subiect din viața lui ar putea constitui tema unui roman din viața unui sfânt. Un roman care începe cu o scrisoare trimisă lui Dumnezeu”.

Preasfinția Sa a evocat răbdarea Sfântului Nectarie în nedreptățile care i s-au făcut. În urma unor calomnii, el a fost alungat pe nedrept din demnitatea de mitropolit și apoi rugat chiar să părăsească Egiptul, la 3 mai 1890.

PS Timotei Prahoveanul a amintit că se împlinesc 60 de ani de la canonizarea Sfântului Nectarie pe care l-a numit „ierarhul nedreptățit, ierarhul pribeag”.

„Sfântul Nectarie a dat dovadă de numeroase daruri, fiind rugător, răbdător, îngăduitor cu ceilalți și, devenind în ultimii ani ai vieții, ctitor. Și-a jertfit liniștea obținută după multă vreme, ctitorind în Insula Eghina, lângă vechi bisericuțe ridicate încă din primul mileniu creștin, o mănăstire închinată Preasfintei Treimi. Aici a adunat o parte dintre ucenicele lui, care au devenit monahii”.

Părintele episcop vicar a precizat că Sfântul Nectarie a binecuvântat Eghina prin prezența sa. „Rugăciunea lui a adus ploaie după vreme îndelungată de secetă și a alungat lăcustele care au invadat pomii roditori ai insulei. De aceea, în orice situație dificilă, credincioșii îi cereau ierarhului ajutorul și mijlocirea înaintea lui Dumnezeu”.

PS Timotei a semnalat că Sfântul Ierarh Nectarie a fost și un model de răbdare în suferință, în boală: „În ultima perioadă a vieții, o suferință grea, prezentă și acum în lume, i-a măcinat trupul care pătimise atât de mult. Internat într-un spital din Atena, Sfântul Nectarie a mai trăit acolo aproximativ 40 de zile, timp în care s-a pregătit pentru întâlnirea cu Domnul său”, a adăugat ierarhul.

„După ani mulți de nedreptate, Sfântul Nectarie a primit daruri bogate de la Dumnezeu, mai ales darul vindecării, fiind considerat acum, în veacul al 21-lea, unul dintre marii sfinți taumaturgi. Așa a hotărât Dumnezeu să ridice dintre oameni nedreptățile îndurate în timpul vieții. O răsplată ca aceasta o primește un om care a răbdat fără să dorească dușmanilor săi să se întâlnească cu dreptatea lui Dumnezeu”, a spus PS Timotei.

El a amintit faptul că prima vindecare minunată atribuită Sfântului Nectarie a avut loc imediat după adormirea sa (8 noiembrie 1920), când trupul său încă nu părăsise spitalul.

La finalul slujbei de marți, PS Timotei Prahoveanul l-a felicitat pe starețul Mănăstirii Radu Vodă, arhimandritul Nectarie Șofelea, cu ocazia sărbătoririi zilei sale onomastice.

Sursa: basilica.ro

Ultimele din categorie