Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Parohia Jupa
În Duminica a 33-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Jupa, Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” în cadrul căreia a instalat ca preot paroh pe părintele Traian Alexandru Florei.
La slujbă au participat autorități locale, precum și un număr însemnat de credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Chiriarhul și-a manifestat bucuria față de credincioșii din Parohia Jupa, care l-au primit cu bucurie pe noul preot paroh. „În prima Duminică din perioada triodului am săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Jupa, o parohie aflată în imediata apropiere a municipiului Caransebeșului, o parohie fruntașă și cu o vechime deosebită, pentru că nu departe de Jupa se află și Castrul roman Tibiscum. Ne-am bucurat de prezența autorităților locale, de prezența multor credincioși și bineînțeles, ne-am bucurat că astăzi oamenii l-au primit cu inimile deschise pe noul preot, cel care va continua activitatea părintelui Ștefan, pentru care astăzi ne-am rugat, l-am pomenit ca Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Sa și totodată ne-am rugat bunului Dumnezeu ca să-l întărească pe părintele paroh Alexandru Traian, să continue frumoasa activitate misionar-pastorală și să renoveze această sfântă biserică, o biserică împodobită cu o pictură foarte frumoasă și să renoveze casa parohială. Împreună cu membri Consiliului parohial am discutat despre toate aceste priorități și credem că în timpul cel mai scurt părintele paroh se va muta în parohie și biserica va fi împodobită și primenită”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a fost construită în anul 1850 în stil baroc, din piatră și cărămidă, iar acoperișul fiind acoperit cu tablă. A mai existat o biserică de lemn cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, înălțată în 1725, care a fost arsă în timpului războiului austro-turc din 1791. Biserica actuală a fost pictată în anul 1870 de pictorul vienez J. Eckel, în ulei pe zid, pictură de factură barocă. Pictura a fost restaurată în 1986 de către Gheorghe Zaharia și Virginia Videa.
(Sursa: episcopiacaransebesului.ro)