Bucurie duhovnicească pentru credincioşii români din Turcia
Românii ortodocşi din Turcia se vor putea ruga în continuare în Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ - Pikridion din Istanbul, locaş ctitorit de Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu. Un nou contract care asigură continuitatea slujirii liturgice în limba română în acest sfânt locaş a fost semnat la sfârşitul săptămânii trecute între Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română, prin Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
La invitaţia Sanctităţii Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă şi Patriarh Ecumenic, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a participat vineri, 13 martie, la slujba Acatistului Bunei Vestiri săvârşită de Sanctitatea Sa la Biserica Vlaherne. „Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a adresat salutări frăţeşti Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a rememorat istoria înfiinţării Parohiei româneşti din Istanbul, precum şi vizita vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist în anul 2004, când a avut loc deschiderea oficială a Bisericii «Sfânta Muceniţă Paraskevi». De asemenea, Sanctitatea Sa a amintit cu bucurie şi de vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din anul 2009, când a avut loc prelungirea contractului pentru biserica românească. Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul a transmis gratitudinea şi urările frăţeşti din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, evidenţiind importanţa Bisericii Vlaherne în conştiinţa şi credinţa românilor prin minunea Acoperământului Maicii Domnului petrecută în acest loc“, ne-a transmis pr. dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia.
După slujbă, la Reşedinţa Patriarhală din cartierul Fanar, a urmat semnarea contractului dintre Patriarhia Ecumenică şi Patriarhia Română în baza căruia românii ortodocşi din Turcia vor putea să se adune în continuare, în fiecare duminică şi sărbătoare bisericească, pentru a se ruga în Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ - Pikridion din Istanbul. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de cinci ani de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, din partea Patriarhiei Române, iar din partea Patriarhiei Ecumenice, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Stephanos de Kallioupolis şi Madytos, Episcop-vicar patriarhal, şi Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Gennadios de Sassima. Un contract a fost semnat apoi, în prezenţa unui notar, de către pr. dr. Sergiu Marcel Vlad, parohul Comunităţii Ortodoxe Române din Turcia, şi reprezentanţii fundaţiei greceşti în proprietatea căreia se află Biserica „Sfânta Muceninţă Paraskevi“. „Ceea ce am remarcat pe tot parcursul întâlnirilor de la Biserica Vlaherne şi de la Patriarhia Ecumenică a fost simpatia nedisimulată a Sanctităţii Sale Bartolomeu şi a celorlalţi ierarhi pentru comunitatea românească din Turcia care este foarte vie“, a declarat pentru Radio Trinitas Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Duminică, 15 martie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Muceniţă Paraskevi“ - Pikridion din Istanbul. La slujbă au participat numeroşi credincioşi români din Turcia, între care şi Excelenţa Sa, Doamna Adriana Ciamba, Consul general al României la Istanbul. „Prezenţa membrilor Corului Evia din România a sporit bucuria acestei zile prin răspunsurile date la strană şi concertul susţinut în trapeza parohiei româneşti. De asemenea, în trapeza parohială a fost proiectat un material multimedia cu imagini de la acţiunile realizate în cadrul parohiei româneşti din Istanbul, cei prezenţi amintindu-şi cu bucurie de clipele frumoase care au marcat istoria ultimilor cinci ani la ctitoria brâncovenească. Au fost reamintite vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din martie 2014, vizitele Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, vizitele familiei Mircea şi Elena Lucescu, binefăcători ai bisericii, activităţile culturale realizate de doamna profesoară Andreea Vlad pentru păstrarea spiritualităţii şi tradiţiilor româneşti în mijlocul românilor din Turcia, precum şi de la multe alte activităţi administrative, sociale şi filantropice“, ne-a mai spus pr. Sergiu Marcel Vlad.