Când și cum să înceapă copiii citirea Bibliei?

În ce priveşte Evangheliile, pentru cei mici este bine să citim părţile povăţuitoare. Dar mai bine ar fi să le povestim cu cuvintele noastre decât să citim variantele adaptate pentru copii ale aşa-ziselor Biblii pentru copii. Mama şi tata ştiu mai bine cum trebuie să-i povestească fiului lor Evanghelia, pentru ca el s-o înţeleagă la trei sau la cinci ani. 

Când si cum trebuie să înceapă copiii citirea Noului și a Vechiului Testament?

Despre cât de multe îi poate oferi citirea Sfintei Scripturi copilului s-a scris mai demult în Pelerinul rus şi în Fraţii Karamazov a lui Dostoievski. Dacă nu vom privi Scriptura ca pe o listă de cărţi obligatorii, ci ca pe cuvântul lui Dumnezeu, care transformă sufletul, acest lucru se va resimţi şi asupra copiilor. Puţini sunt oamenii care nu se vor smeri citind despre Iov, iar copiii de cinci-şase ani vor plânge atunci când le veţi citi despre sacrificiul lui Avraam.

În ce priveşte Evangheliile, pentru cei mici este bine să citim părţile povăţuitoare. Dar mai bine ar fi să le povestim cu cuvintele noastre decât să citim variantele adaptate pentru copii ale aşa-ziselor Biblii pentru copii. Mama şi tata ştiu mai bine cum trebuie să-i povestească fiului lor Evanghelia, pentru ca el s-o înţeleagă la trei sau la cinci ani. Iar autorii cărţii, chiar şi cei mai buni, nu vor putea rezolva această problemă pentru toate vârstele şi minţile.

(Pr. Maxim Kozlov, Familia – ultimul bastion: răspunsuri la întrebări ale tinerilor, traducere din limba rusă de Eugeniu Rigoti, Editura Sophia, București, 2009, p. 204)

De la același autor

Ultimele din categorie