Capela Batalionului 151 Infanterie din Iași, târnosită cu prilejul aniversării a 30 de ani de la înființarea unității militare
Cadrele și ofițerii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” (U.M. 01564) din cartierul ieșean Tătărași au luat parte, în această dimineață, la slujba de târnosire a Capelei „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Militarii activi și în rezervă, precum și credincioșii care au luat parte la sfintele slujbe, au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, potrivit rânduielilor bisericești, primind de asemenea Sfintele Taine în cadrul Sfintei Liturghii. Evenimentul de astăzi s-a datorat și cu prilejul aniversării a 30 de ani de existență a infanteriștilor ieșeni.
În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, militarii din Tătărași au trăit alese momente de bucurie duhovnicească cu ocazia resfințirii lăcașului de rugăciune din incinta unității, dar și cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la înființarea Batalionului 151 Infanterie „Războieni”. Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul a fost întâmpinat în această dimineață de numeroși ofițeri ai Armatei Române, de numeroși ieșeni care au venit să participe la slujba arhierească, precum și de un corp de militari sosit din Republica Moldova, oaspeți ai infanteriștilor.
Alături de ierarh au mai slujit preoți capelani de la diferite unități militare din Moldova, precum și de la diferite structuri ale MAI.
„A lua Crucea înseamnă a lucra statornic până la capăt”
În cuvântul său, Părintele Episcop-vicar a explicat textul evanghelic de la Sfântul Apostol și Evanghelist Marcu (8, 34-38; 9,1), în care Mântuitorul Hristos afirmă: „Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie”:
Luarea Crucii, asumarea Crucii, presupune a înțelege că Domnul știe dorul nostru și lucrarea noastră, și a lucra cu nădejde, a înțelege că avem un rost pe pământ, un rost pe care suntem chemați să-l împlinim până la capăt în relație cu Dumnezeu Tatăl, cu Dumnezeu Fiul, cu Dumnezeu Duhul Sfânt, în relație cu aproapele nostru și cu noi înșine, pentru că nu putem zidi pe cel de lângă noi dacă nu suntem atenți la curățirea sufletului nostru, dacă nu suntem atenți la adevărul pe care îl grăim statornic. A lua Crucea înseamnă a lucra statornic până la capăt, până la ultima clipă a vieții, cu înțelegerea și cu nădejdea că Dumnezeu pe toate le pune cu rost în viața noastră. Aceasta înseamna a-ți duce Crucea, adică a avea nădejde în toată viața aceasta și a descoperi lucrarea lui Dumnezeu în istorie și în viața ta însuți.
În semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în cadrul unității militare, preotul capelan Valentin Pâțâligă a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan ordinul „Crucea Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv”. De asemenea, comandantul Batalionului 151, lt. col. Cristian Mihoci, precum și col. (r) Traian Istrate, col. (r) Dorina Ciornei-Donighian și familia plutonierului adj. Principal (r) Daniel Ștefan și Aneta Florea, au primit Crucea „Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni. În același timp, militarii și cei care au contribuit la înfrumusețarea capelei au fost răsplătiți cu distincții de vrednicie.
În semn de înaltă apreciere pentru sprijinul permanent acordat Statului Major al Forțelor Terestre, precum și pentru promovarea constantă a imaginii Armatei Române, Preasfinția Sa a primit la finalul evenimentului, din partea Șefului de Stat Major, Generalul locotenent Ciprian Marin, „Emblema de Onoare a Forțelor Terestre”.
Lăcaș de rugăciune închinat Sfântului Mare Mucenic Dimitrie și Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt
Ridicată în stil maramureșean, bisericuța a fost construită acum 20 de ani, în anul 2004, la inițiativa Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, cu sprijinul consistent al militarilor Batalionului 151, sub comanda generalului de brigada Dumitru Seserman, sub îndrumarea preotului militar Adrian Morțun, la comanda batalionului fiind generalul maior Vasile Roman. Slujba de târnosire a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, în data de 14 noiembrie 2004. Odată cu trecerea timpului s-a impus realizarea unor lucrări de reabilitare atât la exterior, cât și la interior. Acestea au fost făcute sub coordonarea preotului militar Valentin Pâțâligă, cu sprijinul Arhiepiscopiei Iașilor, prin jertfa și dăruirea militarilor Batalionului 151, a militarilor ieșeni activi și în rezervă, precum și prin dărnicia altor donatori și binefăcători din comunitatea ieșeană.
Lucrările de restaurare și de înfumusețare au fost realizate cu aprobarea și susținerea comandanților U.M. 01564, col. Dan Cîșlariu, col. Sergiu Mungiu, col. Marius Iacobuț, col. Daniel Cioran, col. Marius Butilă și lt. col. Cristian Mihoci, actualul comandant.