Caransebeș – Rugăciune și recunoștință de Ziua Națională a României

Episcopia Caransebeşului

Caransebeș – Rugăciune și recunoștință de Ziua Națională a României

    • Caransebeș – Rugăciune și recunoștință de Ziua Națională a României
      Caransebeș – Rugăciune și recunoștință de Ziua Națională a României

      Caransebeș – Rugăciune și recunoștință de Ziua Națională a României

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, la Caransebeș au fost organizate o serie de evenimente. La ora 12:00, joi, 1 decembrie, în Piața „Episcop Elie Miron Cristea” a fost constituit dispozitivul de onoare, au fost întâmpinate autoritățile și s-a intonat Imnul de Stat al României. În continuare în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian a oficiat slujba de mulţumire pentru libertatea şi unitatea neamului românesc, precum şi de cinstire a eroilor care au înfăptuit Marea Unire Naţională a românilor, în anul 1918.

Atât sfântul locaș, dar și piața au fost umplute de oameni de toate vârstele, preoți, reprezentanți ai mai multor culte din municipiu, conducători de instituții din Caransebeș, oameni de cultură, profesori și elevi seminariști de la Seminarul teologic „Episcop Ioan Popasu”, precum şi mulţi credincioşi printre care foarte mulți copii și tineri ce au purtat stegulețe tricolore, cu toții dorind să fie alături de România la această sărbătoare. După sfânta slujbă, pe esplanada Catedralei au fost rostite alocuțiuni din partea oficialităților prezente.

Preasfințitul Părinte Lucian a subliniat în cuvântul său: 

1 decembrie 1918, este cel mai important eveniment din istoria Patriei noastre, de aceea și în cetatea Caransebeșului se cuvenea să ne adunăm mai întâi la rugăciune în Catedrala noastră episcopală și apoi să-i comemorăm pe eroii, ostașii și luptătorii români, care s-au jertfit pentru această țară, pentru unitatea și demnitatea poporului român. De asemenea, astăzi i-am pomenit la modul general pe toți făuritorii Marii Uniri din 1918, iar noi caransebeșenii, iată, ne aflăm în piața «Episcop Elie Miron Cristea» din această cetate, ne aflăm în fața Catedralei «Învierea Domnului» și în fața statuii lui Miron Cristea, pentru că suntem datori să-l pomenim pe unul din marii făuritori ai României, episcopul Caransebeșului din deceniul al 2-lea al secolului al 20-lea, providențialul Miron Cristea.

Ierarhul a mai adăugat; 

astăzi îi pomenim pe făuritorii Marii Uniri și nu trebuie să-i uităm pe Regele Ferdinand și pe Regina Maria. Regele Ferdinand cel loial și credincios României și tuturor românilor și Regina Maria, care a făcut nenumărate demersuri pentru recunoașterea României Mari de către marile puteri, România Mare de la Nistru până la Tisa.

Cu această ocazie Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeș a înmânat diplomele de cetățean de onoare culturistului Dorian Armaș și decanului de vârstă al Consiliului Local, Valentin Dascălu, fost viceprimar. În continuare au fost depuse flori, atât la statuia episcopului Miron Cristea, cât și la Crucea Identității Naționale, iar grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a susținut un concert de cântece patriotice și colinde. Manifestările s-au încheiat în Piața „Episcop Elie Miron Cristea” prin parada dispozitivului de onoare. Tot în această zi a fost și un spectacol folcloric în fața Casei de Cultură „George Suru” și o expoziție de pictură la Cercul Militar din Caransebeș.

Sursa: Episcopia Caransebeşului

Citește despre: