Caravana Dăruirii în Postul Paștelui: Românii din nordul Italiei și-au ajutat frații nevoiași din țară
Comunitatea de români a parohiei „Sfântul Spiridon” din Reggio Emilia a pornit, cu doar câteva zile înainte de Săptămâna Pătimirilor lui Iisus Hristos, acțiunea „Caravana Dăruirii IV”, un alt episod al proiectului social-filantropic pentru ajutorarea familiilor sărace din satele moldovenești.
În comunitatea de români a parohiei „Sfântul Spiridon” din Reggio Emilia, distanța de la vorbă la faptă este doar de un pas. Familiile stabilite pe pământ străin, în căutarea unei vieți decente, și-au deschis inimile și au împărțit din „mult-puținul” lor și pentru copiii nevoiași și bătrânii rămași acasă, singuri pe lume. Numărul donatorilor s-a extins dincolo de participanții la slujbă ori de granițele geografice ale provinciei din nordul Italiei. Astfel că, grație solidarității comunităților de români din regiunile Parma, Modena, Piacenza, Budrio și Reggio Emilia, s-au adunat 8400 de euro – bani necesari pentru cumpărarea de produse alimentare, dar și bunuri, precum haine, încălțăminte, produse electrocasnice, jucării, caiete etc. Așa că s-a pornit, cu doar câteva zile înainte de Săptămâna Pătimirilor lui Iisus Hristos, acțiunea „Caravana Dăruirii IV”, un alt episod al proiectului social-filantropic pentru ajutorarea familiilor din sate moldovenești uitate de lume, inițiat de către preoții români din Italia, cu binecuvântarea Preasfințitului Siluan, episcopul Bisericii Române Ortodoxe a Italiei. Din scurt s-au adunat trei tiruri mari cu bunuri, iar la locul de destinație au fost cumpărate produse alimentare în valoare de peste 3000 de euro. Alte două tiruri sunt gata pregătite de drum și vor pleca sperăm curând, căci prin voia lui Dumnezeu vom reuși să adunăm până la începutul lunii mai și restul de 2370 de euro, bani necesari pentru acest transport.
„Caravana a început la jumătatea lunii februarie, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, episcopul Bisericii Române Ortodoxe a Italiei și prin inițiativa tuturor preoților din protopopiatul Emilia Romagnia. Am plecat cu gândul de a fi o faptă a milei în Postul cel Mare, pentru că post înseamnă și milă față de cei care au lipsuri materiale. De la un simplu anunț că ne-am dori să-i ajutăm pe cei de acasă, mai nevoiași decât noi, din punct de vedere material, am ajuns să adunăm trei tiruri, peste 60 de mii de kilograme de diverse produse alimentare, îmbrăcăminte, jucării, electronice pentru casă, chiar și materiale de construcții pentru cele două centre: un așezământ social care se construiește la Huși pentru 80 de bătrâni și Centrul Episcopal de la Cahul, de la nou-înființata Episcopia Basarabiei de Sud. Am pornit lucrarea aceasta cu pas binecuvântat de Dumnezeu și de preasfințitul nostru și apoi mai departe am trecut în aplicarea cuvântului lui Dumnezeu, cel al milei creștine”, ne-a declarat părintele Mihail Ciocîrlan.
„Am ajuns duminică la Iași, luni la Chișinău, unde am cumpărat peste 5.000 de kilograme de alimente de primă necesitate pentru familii din sudul Basarabiei, din regiunea Cahul, și apoi, miercuri și joi, le-am distribuit creștinilor din casă în casă. Au fost situații delicate, de lipsuri materiale foartemari. Creștinii sunt într-adevăr cu mare credință și nădejde în Dumnezeu, dar totuși lipsurile își pun amprenta. Sunt rămași acasă bătrâni, sunt rămași acasă bolnavi și situația este un pic mai complicată pentru că oamenii sunt lipsiți de posibilitatea de a acumula cele materiale necesare traiului. Pâinea cea de toate zilele este lipsită de pe masa creștinilor atât din Moldova de peste Prut cât și din Moldova noastră. Este aceeași Moldovă și situațiile sunt foarte, foarte apropiate. Poate că puțin situația creștinilor din Moldova noastră este ușor mai bună, pentru că sunt acele ajutoare sociale care se dau familiilor cu mulți copii, familiilor aflate în dificultate materială”, ne-a mărturisit părintele.
Toate cele strânse și cumpărate cu banii donați de românii din protopopiatul Emilia Romagnia – Italia au fost distribuite familiilor nevoiașe din localități aflate în trei protopiate ale Basarabiei de Sud. În Caravana Dăruirii, preotul de la Biserica „Sfântul Spiridon”, din Reggio Emilia, a fost însoțit de părintele de la Parma, preotul Ciprian Gavril, și de consilierul preasfințitului Veniamin, din cadrul Episcopiei Basarabiei de Sud.
Într-o altă familie la care a ajuns Caravana Dăruirii tristețea era copleșitoare. Drama părinților care și-au pierdut un copil înecat în puț și se chinuiesc, în sărăcie lucie, să îi crească pe ceilalți doi aduși pe lume, îți face sufletul să plângă. Caravana le-a adus un pic de alinare. „Am văzut că situația este dramatică. Tristețea este zdrobitoare. Am văzut oameni bătrâni, bolnavi, oameni care zac în pat de boală și nu au niciun sprijin prin apropiere. Lacrimi multe am văzut. Lacrimi de tristețe, dar și lacrimi de mulțumire pentru ceea ce le-am dus din cele adunate prin părticica pusă de fiecare creștin de la Reggio Emilia și din protopopiatul Emilia Romagna, pentru acele suflete. Situația e mai delicată, preotul propune, oamenii hotărăsc, aleg, dar mai mult decât toate nu pentru propunerea preotului se face ceva, ci pentru că Domnul Hristos ne-a îndemnat să cercetăm pe cel nevoiaș, pe cel bolnav, pe cel flămând, pe cel aflat în temniță, pe cel însetat, pe cel gol. Facem pentru El această lucrare, nu în nume propriu. E un act al milei creștine, dorința de a ajuta pe cel aflat în dificultate”, a spus preotul iconom Mihail Ciocîrlan.