„Căsătoria - Taină a dăruirii şi a desăvârşirii persoanei“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Căsătoria - Taină a dăruirii şi a desăvârşirii persoanei“

În perioada 23-25 septembrie 2016 se va desfăşura cea de-a doua ediţie a taberei „Tânărul din Petrodava“, cu tema „Căsătoria - Taina iubirii“. 

Pe lângă activităţile care se vor desfăşura, tinerii se pot îmbogăţi duhovniceşte, aflând şi, de ce nu, punând în practică ceea ce vor învăţa ei despre „Căsătorie ca Taină a iubirii“.

Tema taberei de anul acesta este foarte interesantă, deoarece tinerii din ziua de astăzi sunt profund influenţaţi de modelele negative care apar zi de zi în mass-media. Puţini sunt tinerii care îşi păstreză fecioria până la căsătorie. De ce? Din punctul meu de vedere, pentru a avea o căsătorie izbutită, e nevoie încă din copilărie de o educaţie potrivită. Aşa cum un copil trebuie să studieze, aşa cum învaţă el să gândească şi să se preocupe de părinţi sau de sănătatea sa, la fel trebuie să fie pregătit şi pentru viaţa din cadrul căsătoriei. În veacul de acum, însă, nimeni nu mai este interesat să-şi pregătească copiii pentru această taină mare, o taină care va juca un rol crucial în viaţa lor. Tânărul trebuie învăţat să simtă curăţia sufletului şi a trupului său asemenea unei comori de mare preţ, care trebuie păzită ca lumina ochilor.

Căsătoria este o călătorie a dragostei. Înseamnă plăsmuirea unei noi făpturi omeneşti, a unei noi persoane, căci, zice Evanghelia, „vor fi amândoi un trup“ (Matei 19, 5; Marcu 10, 7). Dumnezeu uneşte doi oameni şi îi face una. Din această unire a doi oameni, care se înţeleg să-şi sincronizeze paşii şi să-şi armonizeze bătăile inimii, răsare o nouă făptură omenească. Dintr-o astfel de dragoste adâncă şi spontană, unul devine o prezenţă, o realitate vie, în inima celuilalt. „Sunt căsătorit“ înseamnă că nu pot trăi nici măcar o zi, nici măcar o clipă, fără tovarăşul meu de viaţă. Soţul meu, soţia mea, e parte din mine, din trupul meu, din sufletul meu. El sau ea mă împlineşte. El sau ea este cugetul minţii mele. El sau ea este pricina pentru care-mi bate inima.

Căsătoria pare să unească două persoane. Însă, nu sunt două, ci trei. Bărbatul se căsătoreşte cu femeia, şi femeia se căsătoreşte cu bărbatul, iar cei doi împreună se căsătoresc cu Hristos. Aşadar, trei iau parte la Taină, trei rămân împreună în viaţă. În dănţuirea din jurul mesei, perechea este purtată de preot, care este un chip al lui Hristos. Aceasta înseamnă că Hristos ne-a prins, ne-a izbăvit, ne-a răscumpărat şi ne-a făcut ai Săi.

Vă aşteptăm în număr cât mai mare în perioada 23-25 septembrie, împreună vom învăţa cu adevărat ce înseamnă „Căsătoria - Taina iubirii“. (Gina-Mădălina Ţapu - ATOR Piatra Neamţ)