Căsnicia nu e un basm, e o poveste plină de emoție despre adaptare și schimbare
Căsnicia nu e un basm. Nu intrați în panică închipuindu-vă că totul s-a sfârșit. Este așa doar dacă nu țineți seama de intervenția lui Dumnezeu, de Biserică și de consilierii calificați. Căsnicia are nevoie de o permanentă îngrijire. Păstrați-vă încrederea și intimitatea dintre voi, pentru a depăși crizele și a reclădi și repara orice stricăciune suferită de căsnicia voastră.
Trecerea de la viața de burlac la viața conjugală este uriașă. Această trecere înseamnă schimbare:
- schimbare în ceea ce privește stilul de viață
- schimbare în ceea ce privește locul unde trăiți
- schimbare în ceea ce privește prietenii
- schimbare în ceea ce privește familia
- schimbare în ceea ce privește atitudinile
- schimbare în ceea ce privește mijloacele financiare
În momentul când rostiți acel „Da!”, tranziția este imediată. Nu puteți rămâne cu un picior în lumea burlacilor și cu altul în cea a oamenilor căsătoriți.
Dar, treptat, apar și alte tipuri de schimbări. Unele ne ies în cale fără ca măcar să le recunoaștem. Sunt și schimbări care se produc în noi înșine, în felul în care acționam ori înfăptuim anumite lucruri. Percepem aceste schimbări ca pe niște diferențe:
- diferențe în privința opiniilor noastre
- diferențe în privința așteptărilor noastre
- diferențe în privința aspectului nostru
- diferențe în privința personalității noastre
- diferențe în privința corpului nostru fizic
Nu uitați, basmul s-a terminat. Căsnicia începe când se termină basmul.
- Poate vă închipuiți că o căsnicie reușită va fi întotdeauna romantică. Este un mit. Basmul s-a terminat.
- Poate vă închipuiți că o căsnicie înseamnă o continuă și deplină fericire. Este un mit. Basmul s-a terminat.
- Poate vă închipuiți că, atâta timp cât vă iubiți unul pe altul, toate vor merge mereu ca pe roate. Este un mit. Basmul s-a terminat.
- Poate vă închipuiți că soțul/soția nu are decât un scop în căsnicie – acela de a vă satisface nevoile. Este un mit. Basmul s-a terminat.
- Poate vă închipuiți că, dacă aveți o neînțelegere ori un conflict cu soțul/soția, înseamnă că nu vă iubește. Este un mit. Basmul s-a terminat.
Căsnicia este trăită în lumea adevărată, cu oameni adevărați. Ea presupune adaptare la împrejurările schimbătoare ale vieții. Aceste schimbări ne obligă, întâi de toate, să vorbim unul cu altul. Comunicarea este absolut necesară.
Vor apărea crize. Vom avea îndoieli și ne va fi frică. Vrăjmașul lucrează necontenit ca să aducă neînțelegeri și eșecuri în viața noastră. Străduiți-vă să comunicați întotdeauna. Păstrați-vă încrederea și intimitatea dintre voi, pentru a depăși crizele și a reclădi și repara orice stricăciune suferită de căsnicia voastră.
Căsnicia nu e un basm. Nu intrați în panică închipuindu-vă că totul s-a sfârșit. Este așa doar dacă nu țineți seama de intervenția lui Dumnezeu, de Biserică și de consilierii calificați. Căsnicia are nevoie de o permanentă îngrijire. Relația voastră va fi întotdeauna în evoluție. Este un parteneriat dinamic, nu un contract static.
(Constantine Nasr, Arta căsniciei: cum să rămâneți împreună când lumea vă desparte, Editura Theosis, Oradea, 2021, pp. 123-125)
De la dominare la respect și acceptare în relația de cuplu
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro