„Cearta” dintre doi călugări
Cel care este atent să nu-şi împlinească voia, ci să caute la necesităţile, durerile şi bucuriile aproapelui, ajunge la smerenie.
În Pustia Egiptului se nevoiau doi călugări, care vreme de 20 de ani nu s-au certat niciodată, pentru că în toate ascultau unul de celălalt. Odată, unul dintre ei a zis: „Frate, hai să ne certăm şi noi măcar o dată, aşa cum se ceartă toată lumea". „Dar cum?" - a întrebat celălalt. „Uite, punem o cărămidă în mijloc şi eu zic că e a mea, iar tu să zici că e a ta". „Bine" - a zis fratele. Şi au început să mute cărămida de la unul la altul. Dar de îndată ce al doilea a zis: „E a mea!", primul a zis: „Bine, dacă e a ta, ia-o". Şi aşa n-au mai reuşit cei doi fraţi să se certe.
Cel care este atent să nu-şi împlinească voia, ci să caute la necesităţile, durerile şi bucuriile aproapelui, ajunge la smerenie. Smerenia nu se vede pe sine şi nu judecă faptele celorlalţi, ceea ce este izvorul liniştii şi al păcii fericite. Părinţii egipteni aveau convingerea că, până nu rămâne omul singur cu Dumnezeu - adică să nu se mai intereseze de faptele celorlalţi -, nu poate avea linişte.
(Savatie Baștovoi, A iubi înseamnă a ierta, Editura Cathisma, 2006, p. 127)