Cel de-al șaptelea Hram al Parohiei „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Republica Malta. PS Atanasie de Bogdania a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie
Duminică, 27 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe toți Sfinții, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a pășit pe urmele Sfântului Apostol Pavel și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunității ce și-a prăznuit în chip solemn cel de-al șaptelea Hram, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
Una dintre relatările Sfântului Apostol Pavel este legată de naufragiul acestuia pe o insulă aflată în mijlocul Mării Mediterane. Naufragiul Sfântului în Insula Malta s-a dovedit a fi nu întâmplare, ci pronie dumnezeiască, întrucât, odată ajuns aici, el propovăduiește Evanghelia Domnului nostru Iisus Hristos și locuitorilor maltezi și, astfel, se naște o tradiție creștină ce datează din primele secole creștine. Pe aceste meleaguri, din anul 2013, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a înființat o parohie pentru comunitatea românească de aici.
Duminică, 27 iunie 2021, când Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe toți Sfinții, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a pășit pe urmele Sfântului Apostol Pavel și a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în mijlocul comunității ce și-a prăznuit în chip solemn cel de-al șaptelea Hram, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”. În seara precedentă, Preasfinția Sa a săvârșit slujba Vecerniei Mari unită cu Litia.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfințitul Părinte Atanasie le-a vorbit celor prezenți despre importanța cinstirii Sfinților:
„Cu toții ne dorim și avem prieteni alături de care petrecem timpul acestei vieți. Sfinții, însă, depășesc barierele lumii acesteia vremelnice și ne sunt repere și modele în drumul nostru către veșnicie. Sfințenia ar trebui să reprezinte, pentru fiecare dintre noi, etalonul propriei existențe, iar viața, paraclisul, acatistul Sfinților ar trebui să constituie hrana noastră duhovnicească de fiecare zi”. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să se împrietenească cu Sfinții: „Dincolo de prieteniile pe care le închegăm în această lume, fiecare dintre noi suntem chemați la prietenia cu Sfinții, a căror dorire este aceea de a le cere ajutorul spre a mijloci pentru noi. Câtă binecuvântare avem cu toții ca, în fiecare zi, să putem să ne facem prieten cel puțin un Sfânt! Și nu doar un Sfânt pe zi, ci mii și milioane de Sfinți Martiri, Ierarhi, Cuvioși, care și-au jertfit viața pentru dragostea lui Hristos”.
În semn de apreciere pentru bogata activitate pastoral-misionară, socială și culturală pe care o desfășoară în cadrul Parohiei pe care o păstorește de un an și jumătate, Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania i-a acordat Preacucernicului Părinte Paroh Alexandru Popescu o Gramată Episcopală. De asemenea, Preasfinția Sa a adresat un cuvânt de mulțumire și de recunoștință tuturor autorităților locale, civile și bisericești, prezente la eveniment.
La final, Preacucernicul Părinte Paroh Alexandru George Popescu i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Atanasie de Bogdania pentru această binecuvântată zi, cu nădejde că Preasfinția Sa va reveni cât mai des în mijlocul comunității. În același timp, părintele Alexandru le-a mulțumit tuturor clericilor prezenți, tuturor reprezentanților autorităților civile și bisericești și tuturor credincioșilor care au decis să participe cu multă bucurie la acest eveniment liturgic deosebit.
Însoțit de un grup de pelerini, Preasfințitul Părinte Atanasie a vizitat mai multe edificii închinate Sfântului Apostol Pavel, cel care a încreștinat și este ocrotitorul poporului maltez.