Cel mai mare pelerinaj cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din ultimii 70 de ani | Vezi programul complet

Arhiepiscopia Bucureştilor

Cel mai mare pelerinaj cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din ultimii 70 de ani | Vezi programul complet

    • Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou
      Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou / Foto: basilica.ro

      Racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou / Foto: basilica.ro

Pelerinajul cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în Arhiepiscopia Bucureștilor începe luni, 4 martie 2024. Protoieriile au anunțat traseul moaștelor sfântului prin județele Prahova și Ilfov.

Credincioșii sunt invitați la cel mai mare pelerinaj cu moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou din ultimii 70 de ani. Anunțul a fost făcut duminică de Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul la Catedrala Patriarhală.

Preasfinția Sa a spus că „2024 este anul în care se împlinesc 250 de ani de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost aduse la noi în țară. De două veacuri și jumătate racla cu moaștele Sf. Dimitrie veghează și ne ocrotește din această Sfântă Catedrala”.

În contextul aniversării a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou în țara noastră, este organizat un pelerinaj cu racla sfântului prin parohiile din Arhiepiscopia Bucureștilor. Un astfel de pelerinaj a mai avut loc înainte de anii 1950 când România trecea printr-o secetă severă.

Program și trasee

Luni, 4 martie – Protoieria Câmpina

Pelerinajul cu moaștele sfântului va începe la ora 09:00, la Parohia Sf. Nicolae – Câmpina și va continua cu Parohiile Sf. Dimitrie – Câmpina, Podu Vadului, iar apoi la Mănăstirile Sinaia și Caraiman.

La Caraiman, de la 15:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 5 martie – Protoieria Ploiești Nord

Pelerinajul va începe la ora 09:00, la Parohia Gherghița și va continua cu Parohiile Palanca, Buna Vestire – Ploiești, Sf. Apostoli – Ploiești și Sf. Vineri – Ploiești, Plopeni, Acoperământul Maicii Domnului – Ploiești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 16:30, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu. Marți seară, moaștele vor rămâne la Mănăstirea Ghighiu.

Miercuri, 6 martie – Protoieria Ploiești Sud

Racla cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou va pleca, la ora 08:00, către Parohiile Bâra, Lacu Turcului, Mănăstirea Turnu de Prahova (aproximativ ora 09:00) și Parohiile Brazii de Sus, Negoiești, Înălțarea Domnului – Ploiești Vest, Sf. Treime – Ploiești, Sf. Ioan Botezătorul – Ploiești, Sf. Vasile – Ploiești și Parohia Strejnicu.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul va oficia Taina Sf. Maslu.

Luni, 11 martie – Protoieria Vălenii de Munte

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:15, la Mănăstirea Zamfira, de unde vor pleca spre Parohiile Vărbilău 2, Mănăstirea, Valea Stâlpului, Izvoarele, Măneciu Ungureni, Nucșoara, Valea Plopului (unde vor poposi în jurul orei 14:30), Drajna de Jos și Lipănești.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 12 martie – Protoieria Urlați

Moaștele sfântului vor fi, de la ora 08:30, la Parohia Albești Paleologu, apoi, de la 09:00, la Mănăstirea Parepa, după care vor trece pe la Parohiile Inotești, Sf. Ioachim și Ana – Mizil, Adormirea Maicii Domnului – Mizil, Sf. Filofteia și Sf. Dimitrie cel Nou – Mizil, Fântânele, Ungureni, Ceptura de jos și Sf. Voievozi – Urlați.

La ultima parohie de pe traseu, de la ora 17:00, un sobor de preoți va oficia Taina Sf. Maslu.

Marți, 26 martie – Protoieria Ilfov Nord

Moaștele sfântului vor trece, începând de la ora 07:45, pe la Parohiile Afumați II, Sf. Parascheva – Voluntari („Catedrala” din Voluntari), Pipera, Mogoșoaia I, Mogoșoaia II, Atârnați I, Tamași, iar în jurul orei 13:30 vor fi la Mănăstirea Țigănești.

Următoarele puncte de pe traseu sunt Parohiile Preoțești, Balotești și Căciulați, unde moaștele vor trece doar prin fața bisericilor. În jurul orei 15:15, moaștele ajung la Mănăstirea Căldărușani, iar la 16:00 la Mănăstirea Sitaru.

Pelerinajul zilei se va încheia cu Taina Sf. Maslu oficiată, de la ora 17:00, la Parohia Otopeni.

Miercuri, 27 martie – Protoieria Ilfov Sud

La ora 08:15, moaștele cuviosului vor poposi la Spitalul „Sf. Sava” din comuna Pantelimon, apoi vor ajunge la Mănăstirile Pasărea (08:45) și Cernica (10:00), la Parohiile Vintilă Vodă și Vârteju.

Pelerinajul sfântului în Protoieria Ilfov Sud se va încheia la Mănăstirea Samurcășești, unde, de la ora 16:00, va fi oficiată Taina Sf. Maslu.

Citește despre: