Centrul de noapte din Suceava, sprijin pentru oamenii străzii

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Centrul de noapte din Suceava, sprijin pentru oamenii străzii

Oamenii străzii din municipiul Suceava au de cinci ani un loc unde se pot adăposti pe timpul nopţii şi nu numai. Ei beneficiază de hrană caldă şi primesc îmbrăcăminte, atât de la bunii credincioşi din oraş, cât şi de la diferite instituţii.

Parohia „Sfânta Vineri“ din oraşul ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, în colaborare cu autorităţile locale, se îngrijeşte de aproape cinci ani de persoanele rămase pe drumuri. Centrul de noapte pentru oamenii străzii a început un proiect de interes naţional, implementat în parteneriat cu Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Asociaţia „Lumină Lină“ a Parohiei „Sfânta Vineri“ din Suceava. Acesta a fost creat ca o necesitate, fiind singurul centru de acest gen de pe raza judeţului Suceava. Are o capacitate de 50 de locuri şi funcţionează după normele impuse de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. „În prezent, avem 25 de oameni ai străzii în centru. În perioadele cu temperaturi scăzute am găzduit chiar şi 50 de oameni. Aşezământul a fost sfinţit în luna aprilie a anului 2010 de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Clădirea a fost ridicată de parohia noastră, fondurile primite de la Primăria Suceava fiind direcţionate pentru amenajarea centrului. Avem personal specializat, întrucât oamenii fără adăpost au un statut deosebit, necesitând îngrijire, o masă caldă s.a.“, a amintit părintele paroh Minu Mititelu, care este şi protopop al Protopopiatului Suceava 2. Primul lucru pe care îl fac reprezentanţii aşezământului este acela de a identifica persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Suceava. Această acţiune se desfăşoară în parteneriat cu Primăria Suceava, prin intermediul Direcţiei de Asistenţă Socială. „După ce îi primim pe oameni în centru, întocmim un dosar, iar apoi le acordăm primul ajutor de urgenţă. De asemenea, cei care nu au acte de identitate sunt sprijiniţi în acest sens“, a explicat protoiereul Protopopiatului Suceava 2.

„Ne vom strădui în continuare să-i sprijinim“

Principala problemă pe care o întâmpină aşezământul este reprezentată de cheltuielile mari la utilităţi. Pe timp de vară, centrul intră în renovare, întrucât o parte din mobilier şi din obiectele sanitare trebuie înlocuite. „Cu ajutorul oamenilor care înţeleg situaţia şi al Primăriei Suceava, încercăm să ne descurcăm pentru a trece peste iarna aceasta“, a adăugat părintele Mititelu. În luna ianuarie 2015, angajaţii de la Inspectoratul de Poliţie al judeţului Suceava au venit la centrul de noapte pentru pentru a oferi oamenilor străzii alimente, ceaiuri, lenjerii şi articole de îmbrăcăminte. Părintele protopop Minu Mititelu a apreciat iniţiativa poliţiştilor suceveni, care au păşit pragul centrului de mai multe ori, pentru a oferi un dar celor nevoiaşi. „Angajaţii de la Poliţia Suceava sunt oameni cu suflet mare, pe care îi cunoaştem. Ei sunt conştienţi că oamenii străzii au nevoie de ajutor, astfel că le întind o mână acestora în măsura posibilităţilor. Ne bucurăm că mulţi oameni aud de acest centru şi vin să-i ajute pe oamenii rămaşi pe drumuri“, a spus protopopul Protoieriei Suceava 2. Parohia „Sfânta Vineri“ mai are un centru de zi pentru copii, care funcţionează de zece ani. Deşi perioada de finanţare a centrului de noapte pentru oamenii străzii s-a încheiat, părintele protopop Minu Mititelu, împreună cu bunii creştini, va continua să-i ajute şi să-i sprijine pe cei singuri şi părăsiţi. „Le vom oferi un sfat bun şi îi vom ajuta să-şi găsească un loc de muncă. Sunt oameni debusolaţi, nu neapărat alcoolici, care şi-au pierdut serviciul sau casa din cauza datoriilor. De aceea, ne vom strădui în continuare să-i sprijinim pentru a ieşi din această situaţie“, s-a exprimat pr. protopop Minu Mititelu. Centrul de noapte pentru oamenii străzii era o necesitate în oraşul ocrotit de Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava întrucât pe perioada iernii sunt numeroase solicitări din partea persoanelor fără adăpost.

Citește despre: