Cinci supercalități pentru tați supereroi

Creşterea copiilor

Cinci supercalități pentru tați supereroi

Tu ești Tata! Cel dintâi supererou din viața fiului tău. Eroul principal. Eroii nu au doar putere, ei deţin secretul super-puterii. Dar mai există un alt tip de putere: interioară, sufletească. E ceea ce se cheamă tăria de caracter. Îți doresc să îi arăţi cum se poate împotrivi tentaţiilor de tot felul prin cumpătare. Cum poate să îşi stăpânească patimile prin post. Cum poate să spună „nu” viciilor prin educaţie.

În 1938 a debutat Superman într-o revistă de benzi desenate al cărei exemplar original s-a vândut unui colecţionar pe eBay în 2014 cu 3 milioane de dolari. De la primul supererou, lumea s-a umplut de astfel de personaje: Batman, Spider-man, Plastic Man, Captain Planet, Captain America, Thor, Iron Man, Wolverine, Hulk, Aquaman, Black Panther şi alţi 100 de exponenţi ai genului (chiar există în „literatura de specialitate”).

Alături de ei, te numeri tu. Tu ești Tata! Cel dintâi supererou din viaţa fiului tău. Eroul principal. Prim. Şi ultim. Pentru că feciorul tău are nevoie de cineva care să îl salveze. Câteodată zilnic. De un erou real, în carne şi oase. Care îl înţelege. Care îl pune în valoare. Care îl solicită.

Prin urmare, care sunt calităţile esenţiale ale tatălui supererou de care are nevoie fiul tău?

Prima calitate este altruismul. Va trebui să te sacrifici pentru (mai)binele fiului tău. Să rupi din timpul tău pentru a umple cu sens timpului lui. Să tai din preferinţele tale pentru a le prelungi fericit pe ale lui. Să reduci din hobby-urile tale pentru a le dezvolta cu succes pe ale lui. Câteodată, va trebui să rupi de la gura ta pentru a o hrăni sănătos pe a lui. Eminescu spunea că „umanitatea începe în noi odată cu dezinteresul” pentru noi înşine, aş adăuga eu. Nu avea dreptate?

A doua calitate este puterea. Eroii nu au doar putere, ei deţin secretul super-puterii. Câteodată va trebui să faci paradă de forţa fizică. Mai ales când prâslea e la începuturile experienţelor conştiente. Între noi fie vorba, cam numai atunci îl poţi impresiona cu pectoralii sau bicepşii tăi. Prin adolescenţă, după câteva ture la sală, va începe să câştige, fără drept de apel, concursurile voastre de skanderbeg. Dar mai există un alt tip de putere: interioară, sufletească. E ceea ce se cheamă tăria de caracter. Îti doresc să îi arăţi cum se poate împotrivi tentaţiilor de tot felul prin cumpătare. Cum poate să îşi stăpânească patimile prin post. Cum poate să spună „nu” viciilor prin educaţie. Deci mătură din viaţa ta (abuzul de) alcoolul, ţigara, pornografia, sudalma şi celelalte gunoaie existenţiale, aruncându-le în tomberonul trecutului.

A treia calitate este curajul. Fiul tău va fi martorul unor scene grozave, probabil. Conflictele în trafic, în cartier, în vacanţă ş.a. vor dezvălui ceva din personalitatea ta. Vei avea şansa să te lupţi pentru tine şi pentru familia ta cu demnitate sau nu. Supereroii nu refuză lupta atunci când ea este iminentă şi inevitabilă. Bădărănia sau, din contră, milogeala îţi vor scădea ratingul în ochii lui. Rafinamentul isteţ sau, după caz, fermitatea curajoasă îţi vor creşte prestigiul. Comportă-te ca un supererou, nu ca un mojic. Şi el va trebui să salveze onoarea soţiei sau a copiilor cândva. Ghici ce scene îi vor năvăli instant în minte precum nişte ape sălbatice de primăvară?

A patra calitate este răbdarea. Este un derivat al puterii. Îmi place să compar pacienţa cu muntele în care se izbeşte coleric pârâiaşul infantil. Oricât de „serios” ar fi, granitul nu poate fi dislocat de către un amărât de izvor. Eventual e „spălat” puţin. Tot astfel e omul răbdător. Oricând l-ar biciui existenţa, nu se lasă scos din pepeni. Oricât l-ar stresa alţii, nu se lasă conturbat de la ale sale. Sigur, omul nu e piatră. Reacţionează, fiindcă e mobil, nu static. Dar tatăl din povestea noastră ripostează cu înţelepciunea caracteristică supereroilor.

A cincea calitate este smerenia. Iată genialitatea unui tată. Conştient de superputerile sale, nu se laudă cu ele. Nu se umflă în pene. Nu umblă ţanţoş. Ca un cocoş. Nu se împăunează. Observă! Cuvântul e derivat cu prefixul „în” de la substantivul „păun”, înaripata simbol pentru mândrie. Tatăl trebuie să planeze regal ca un vultur. Dacă le are pe toate, dar îi lipseşte această trăsătură, tatăl supererou retrogradează la nivelul de tătic. Diminutivul pare drăguţ, dulceag, dar aici e degradant. Mă înţelegi.

Ştiţi cine e cel mai mare erou al tuturor timpurilor? E unul antic, dar îi întrece pe Hercule sau Ahile. E superior chiar modernului Superman, sau postmodernului Iron Man.

Este Iisus! El ne-a salvat din cel mai mare accident: păcatul. De cel mai mare duşman: Diavolul. Din cel mai mare pericol: iadul. Învaţă de la El ce înseamnă calităţile enumerate mai sus. Iisus e altruist pentru că s-a jertfit El în locul tău pe cruce. Iisus e puternic pentru că a dominat forţa furtunii, a redus la tăcere vântul şi valul, dar a tăcut în furtuna proceselor sale. Iisus e curajos pentru că a băut paharul infam până la ultimul picur şi a stat drept în faţa puternicilor strâmbi ai timpului său. Iisus e răbdător pentru ca a avut forţa să nu riposteze atunci când vinovaţii îl batjocoreau, îl scuipau şi îl crucificau pe El, Cel nevinovat, deşi putea să comande o legiune de îngeri ca gardă de corp. Iisus e smerit pentru că a acceptat să renunţe la prerogativele divine pentru a lua chipul fragil de om muritor.

Iisus este adevăratul supererou al tuturor timpurilor. Când strigi după ajutor nu va apărea din neant nici Superman, nici Iron Man, nici Batman. Când ai nevoie reală de Cineva, Iisus te ajută. Pe mine m-a ajutat în multe perioade din viaţa mea. Şi ştiu că o va face în continuare. Copiii mei vor mai trece prin multe în viaţă. Au nevoie de Iisus.

Fii un fel de Iisus pentru fiul tău şi astfel vei avea onoarea să ţină minte, chiar când nu vei mai fi, că ai fost supereroul lui.

(Gabriel Braic, Semeseuri pentru familii grăbite, Editura Agaton, Făgăraș, 2019, pp. 135-139)

Îți mai recomandăm și. Șapte pasaje biblice pentru bărbații căsătoriți