Șapte pasaje biblice pentru bărbații căsătoriți

Căsătorie

Șapte pasaje biblice pentru bărbații căsătoriți

    • Foto: Oana Nechifor

      Foto: Oana Nechifor

Soţule, consideră paragrafele de mai jos principii existenţiale, adevăruri absolute, secrete sine qua non, faruri călăuzitoare, cărări sigure. Atunci când îţi acordezi viaţa la voia lui Dumnezeu, căsnicia ta poate deveni un colţ de rai.

Biblia. Cartea cărţilor pentru familie. De ce? Pentru că ea este Cuvântul lui Dumnezeu. Şi familia este creaţia Lui. Marcă înregistrată. Fiul meu credea literalmente că Biblia e picată din cer.

O, de ar ateriza direct în inimile bărbaţilor! Iată cele mai importante 7 pasaje biblice pentru soţi.

1. „De aceea va lăsa omul pe tatăl său şi pe mama sa şi se va uni cu femeia sa şi vor fi amândoi un trup” (cf. Facere 2, 24). Lucrurile sunt simple: lipirea e precedată de dezlipire. Cordonul ombilical invizibil care ne leagă de părinţi trebuie rupt în pragul căsniciei. Loialitatea ta trebuie să se manifeste cu prioritate faţă de soţie. Discuţiile le poţi avea cu toţi, deciziile le iei doar cu ea. Altfel, războiul civil din casă este doar la un pas.

2. „În sudoarea feţei tale îţi vei mânca pâinea ta, până te vei întoarce în pământul din care eşti luat; căci pământ eşti şi în pământ te vei întoarce” (cf. Facere 3, 19). Munca îl înnobilează pe om. El devine partener de creaţie al lui Dumnezeu. Şi azi nu vorbim doar de munca fizică. Tastatura a luat locul sapei şi bisturiul pe cel al arcului. Vom spune nu lenei. Mai sunt unii întreţinuţi de soţii, dar nu tu. Apoi, întoarcerea în ţărână este despovărătoare pentru omul sătul de zile. Bărbaţii adevăraţi îmbrăţişează moartea ca pe un cântec de leagăn.

3. „O casă si o avere sunt moştenire de la părinţi, dar o femeie înţeleaptă este un dar de la Dumnezeu” (cf. Proverbe 19, 14). Cadourile oferă împlinire. Momentele cauzate de ele au ceva în legătură cu fericirea. Să nu cădem în păcatul obiectificării femeii. Ea este darul special. Vine de la Dumnezeu. Un cadou care merită preţuit, îngrijit, iubit.

4. „Luaţi seama dar în mintea voastră şi niciunul să nu fie necredincios nevestei din tinereţea lui”! ( cf. Maleahi 2, 15) Tu poţi să creşti sau să scazi rata divorţurilor din lume. Balanţa statisticii este în mâna ta. Fidelitatea este fundamentul fericirii. Deci, construieşte pe o temelie solidă şi trage obloanele. Sunt prea multe sirene care îi ucid, în definitiv, chiar şi pe cei mai temerari marinari.

5. „Bărbatul să-şi împlinească faţă de nevastă datoria de soţ” (cf. 1 Corinteni 7, 3). Eunoia, din greacă, înseamnă bunătate sau datorie conjugală. Aşadar, intimitatea trebuie să izvorască din bunătate. Nu din pasiuni telurice. Nici din vizionarea unor filme deşucheate. Că, vezi Doamne, poate-poate se reaprinde flacăra pasiunii dintre voi. Nimic mai fals. Păcatul nu potenţează decât păcat. Nicidecum armonie şi unitate autentică. Relaţiile voastre intime trebuie să se întâmple în sanctuarul străjuit de adevăr şi bunătate. Atunci amândoi veţi experimenta împlinirea pe toate planurile.

6. „Bărbaţilor, iubiţi pe femeile voastre, după cum şi Hristos a iubit Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea” (cf. Efeseni 5, 25). Iubirea este mai mult decât o emoţie sau o decizie. Modul imperativ folosit aici arată că e o poruncă. Însoţită de o demonstraţie. De forţă. Exemplul este iubirea lui Hristos pentru Biserică. Calitatea primordială este puterea de sacrificiu. Aşadar, soţul nu-şi ia, aşa, o soţie. El se dă(ruieşte)!

7. „Voi, bărbaţilor, purtaţi-vă cu înţelepciune cu femeile voastre, ca fiind făpturi mai slabe şi faceţi-le parte de cinste” (cf. 1 Petru 3, 7). Soţia ta este o fiinţă sensibilă, nepreţuită, extrem de scumpă, infinit de importantă. De aceea trebuie cinstită. Stimată. Iată sensul din greacă al cuvântului-„timé”. Medicina ne informează că sângele bărbaţilor e cu 10% mai dens decât al femeilor. Noi suntem mai puternici. Fizic. Acest fapt ne permite să ridicăm greutăţi mai mari, dar noi nu vom putea niciodată să naştem. Fii înţelept! Înţelege-i toanele şi stai calm! Ca rugăciunile tale să depăşească tavanul.

Soţule, lider spiritual în familia ta, consideră paragrafele de mai sus principii existenţiale, adevăruri absolute, secrete sine qua non, faruri călăuzitoare, cărări sigure.

Atunci când îţi acordezi viaţa la voia lui Dumnezeu, căsnicia ta poate deveni un colţ de rai. De tine depinde!

(Gabriel Braic, Semeseuri pentru familii grăbite, Editura Agaton, Făgăraș, 2019, pp. 127-130)

Îți mai recomandăm și: Șapte însușiri necesare unei soţii

Patru secrete ale mamelor de adolescenți​

Șapte pasaje biblice pentru părinți

Patru piloni pentru o familie solidă​