Concertul „Hristos Se naşte, slăviţi-L” al Episcopiei de Bălţi
În Sala Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi a avut loc vineri, 3 ianuarie 2020, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Antonie, Episcop de Bălţi, Concertul de colinde „Hristos Se naşte, slăviţi-L”, ediţia a II-a.
Evenimentul cultural-misionar a fost organizat de Episcopia de Bălţi cu scopul de a promova colindul românesc şi cântecul popular, după cum informează Biroul de presă al Episcopiei de Bălţi. În faţa publicului au venit
- Ansamblul Folcloric „Muguraşii” de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Bălţi,
- Ansamblul „Mlădiţe muzicale” din Făleşti,
- Corul „Orantis” din Soroca,
- Corul preoţesc misionar „Mitropolit Visarion Puiu” al Episcopiei de Bălţi.
Invitaţii speciali au fost interpreţii de muzică populară Steliana Sima din Oltenia, Constantin Bahrin din Iaşi şi Ion Paladi din Basarabia. La finalul evenimentului, PS Părinte Antonie a mulţumit colindătorilor, Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, directorului general al Teatrului Național „Vasile Alecsandri”- Bălți, Veaceslav (Slavian) Vlad, şi Sectorului de Misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor pentru sprijinul acordat. Ierarhul Episcopiei de Bălţi a înmânat participanţilor şi celor care au sprijinit manifestarea diplome de participare şi de gratitudine. La eveniment a fost prezent şi Excelenţa Sa Petrişor Ionel Dumitrescu, Consulul General al României la Bălţi, care a adresat un cuvânt de felicitare cu ocazia apropierii sărbătorii Naşterii Domnului pe stil vechi.
Amintim că, în contextul sărbătorii Naşterii Domnului, Episcopia de Bălţi a organizat miercuri, 24 decembrie 2019, în incinta Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” din oraşul Sângerei, Festivalul Colindelor Româneşti „Astăzi S-a născut Hristos”, ediţia a II-a. Manifestarea, organizată cu binecuvântarea şi în prezenţa Preasfinţitului Părinte Antonie, s-a bucurat de prezenţa a nouă colective de copii şi a altor invitaţi speciali care au ţinut alocuţiuni cu acest prilej. Scopul festivalului a fost promovarea şi păstrarea datinilor de iarnă şi a colindelor strămoşeşti şi punerea în valoare a aptitudinilor elevilor în ceea ce priveşte talentul muzical.