Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”, la Centrul Eparhial de la Roma
Cu binecuvântarea Preasfințitul Părinte Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în perioada 16 ianuarie – 21 mai 2023, tinerii și copiii de la Paraclisul Adormirea Maicii Domnului – Centrul Eparhial de la Roma, participă cu un proiect inedit în cadrul Concursul Național Catehetic „Tinerii și vârstnicii să laude numele Domnului”.
Pentru a introduce inițial juniorii în temele concursului, au fost organizate trei cateheze pregătitoare. Pe data de 12 februarie, a fost prezentat conceptul concursului și s-a vorbit copiilor despre importanța relaționării tinerilor în raport cu bunicii. Mai ales, în cazul copiilor români de a doua generație, care cresc departe de aceștia, este important să cultivăm această relație prin mijloacele puse la dispoziție chiar și prin tehnologie. Din acest motiv, unul dintre proiectele pragmatice propuse copiilor a fost acela de a-i intervieva pe bunicii lor la telefon, apoi de a transcrie aceste interviuri și de a le pune împreună într-o cărticică. Tinerii au creat un chestionar cu diferite întrebări bazate pe experiența bunicilor în copilărie, relația lor cu bunicii, activitățile pe care le făceau împreună cu ei și altele.
Duminică, 19 februarie, au avut loc mai multe dialoguri cu tinerii despre importanța desfășurării activității filantropice, alături de activitatea spirituală și a rugăciunii cu persoanele cele mai vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă. Pe acest concept a fost structurat proiectul „Paharul de apă al bătrâneților”. Întorcând-ne la învățătură sănătoasă a Sfintelor Scripturi, vom descoperi că soluția este... un pahar de apă dat celui însetat și neajutorat și mai ales neînsemnat – „Și cel ce va da de băut unuia dintre acestea mici numai un pahar cu apa rece, în nume de ucenic, adevărat grăiesc vouă: nu va pierde plata sa.” (Matei 10, 42).
Cu ajutorul pastei modelabile, copii și tinerii au realizat un pahar, pe care au rămas întipărite amprentele mânuțelor lor, ca mărturie a realizării personale a fiecare lucrări în parte. Apoi, pe acestea au lipit fotografia chipului lor. Aceste pahare vor fi dăruite bunicilor, ca mărturie și nădejde că nu vor fi lăsați singuri la apusul vieții.
Tot în această notă, cateheţii au structurat un proiect care se referă la realizarea unui arbore genealogic pentru fiecare copil și tânăr. Acest proiect este orientat spre descoperirea propriilor rădăcini identitare într-un mod creativ și exploratoriu, un mod de a lucra împreună cu bunicii lor în reconstrucția istoriei familiei și, în același timp, de a coopera la realizarea pragmatică a unui obiect care vorbește despre ei.
Duminică, 12 martie, s-a desfășurat cea de-a treia cateheză în care s-a prezentat importanță aducerii de Laudă lui Dumnezeu prin cântare și psalmi. Copiii au înțeles că modul cel mai simplu de a face aceasta este prin starea noastră interioară și că, cântarea noastră nu se limitează doar la momentul în care ne aflăm în biserică sau la strană, ci trebuie să se desfășoare în tot locul, într-un mod personal, dar totodată adâncit în cele bisericești.
Tinerii și copii au fost îndemnați să cerceteze și să învețe despre imnografia religioasă care se prezintă ca o piatră de temelie a Bisericii Ortodoxe, din acest motiv ei vor învăța în cadrul proiectului poezia „Dorul bunicii”, scrisă de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, care va fi apoi recitată pe roluri (bunica și nepoțelul).
Duminică 2 aprilie, în cadrul concursului s-a desfășurat „Șezătoarea între generații cu atmosferă de poveste”. Tradițiile, cultura și valorile naționale sunt cele care ne deosebesc ca popor, ne oferă o doză unică de autenticitate și ne duc faima în lume. În orice colț din lume am fi, rădăcinile ne trag acasă, iar tot ce înseamnă tradiție și port național are o valoare inestimabilă. Pentru a menține mereu vii frumoasele tradiții, tinerii și copiii de la școala de cateheză s-au gândit să organizeze o șezătoare în stil tradițional.
Șezătoarea s-a desfășurat într-o sală amenajată după tradițiile și obiceiurile strămoșești. Au participat la șezătoare copii, tineri și vârstnici, îmbrăcați cu toții în straie populare, tradiționale. Participanții au creat o atmosferă spirituală, prin cântece bisericești, dialoguri între generații, îndeletniciri precum: torsul de lâna, cusutul, împletitul, croșetatul și altele. Reînvierea atmosferei din șezătoarea de odinioară a trezit multe amintiri frumoase în sufletul și mintea vârstnicilor prezenți la șezătoare. Șezătoarea între generații a avut ca scop transmiterea de informații și valori inter-generaționale.
Copiii și tinerii s-au bucurat de participarea la concursul național catehetic prin toate aceste proiecte deosebite, iar surprizele pentru ei nu se vor termina aici, pentru că acesta se va desfășura până la data de 21 mai.