Conferință de toamnă cu preoții din Nordul Italiei
Clericii din zona de nord a Italiei (protopopiatele Lombardia I, Lombardia II, Piemonte I, Piemonte II, Triveneto I, Triveneto II, Emilia Romagna I, Emilia Romagna II și Liguria) au participat marți, 20 noiembrie, la întâlnirea semestrială de toamnă.
Aceasta a avut ca locație Oratoriul „San Fereolo” din Lodi. Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din localitatea omonimă, a fost cea care s-a ocupat de organizarea acestui moment de comuniune. Evenimentul s-a desfășurat în prezența celor doi ierarhi ai eparhiei: Preasfințitul Părinte Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, și Preasfințitul Părinte Atanasie, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.
În prima parte a întâlnirii Preasfințitului Părinte Siluan, al EORI, a ținut un cuvânt în care le-a vorbit preoților despre chemarea și frica cu care ei trebuie să-L slujească pe Dumnezeu. „Avem nevoie să conștientizăm că preoția este un dar de la Dumnezeu și o mare responsabilitate, în același timp. De aceea, suntem chemați să ducem o viață cât mai profund ancorată în cele ale veșniciei. Preotul dacă trăiește ceea ce spune în cadrul Sfintei Liturghii, va avea credincioși trăitori. Iar trăirea se dezvoltă dacă punem accent mai mult pe duh și mai puțin pe trup. Sfântul Ioan Evanghelistul ne spune că Dumnezeu caută închinători în duh și că Dumnezeu este Duh. Deci duhului căruia îi slujim și ne supunem, aceluia îi vom urma în veșnicie. În lumea cealaltă vom merge doar cu cele ale duhului. Fapt pentru care noi, slujitorii Domnului, ar fi bine să fim într-un proces al devenirii, adică mereu să ne întoarcem la principiile rostite la hirotonie. Aceasta deoarece țelul în viața noastră este în primul și în primul rând, mântuirea”, a spus Preasfinția Sa.
În cea de-a doua parte a întâlnirii Pr. Dr. Iustin Androne, preot slujitor la Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino, a susținut prelegerea: „Providența divină ca unire a unității de neam – contribuții ale Bisericii strămoșești la idealul național românesc”. „Am încercat pe tot parcursul prezentării să aduc informații și documente care să arate rolul Bisericii, la făurirea statului național unitar român. Este important de amintit că nu putem vorbi despre unire fără unitate. Până la realizarea unirii teritoriale, Dumnezeu lasă în fiecare popor să se realizeze mai întâi o unitate de conștiință, de credință și de limbă, apoi are loc unirea din punct de vedere administrativ-teritorial. Cred cu tărie că Marea Unire de la 1918 este un dar pe care Dumnezeu l-a făcut poporului român”, a consemnat pr. Iustin Androne.
Următoarea conferință semestrială de toamnă va avea loc marți, 27 noiembrie, în incinta Centrului Eparhial de la Roma și se va adresa clericilor din centrul Italiei.