Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi

Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi

Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” din Tbilisi

Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” (Sameba) din Tbilisi a fost fondat în 1998, cu rugăciunile, binecuvântarea și la inițiativa Prefericitului Ilia al II-lea, Patriarhul Catholicos al întregii Georgii.

Dirijorii corului sunt:

  • Svimon (Jiki) Jangulashvili, Doctor în Arte, profesor de dirijat coral;
  • Giorgi Donadze, profesor de dirijat coral;
  • Zviad Bolkvadze, compozitor și profesor de dirijat coral, doctorand la departamentul de compoziție a Conservatorului de Stat Vano Sarajishvili din Tbilisi.

Membrii corului au studiat cântecul georgian polifonic, un cânt unic, care își are originea în Evul Mediu....

+  vezi mai mult

Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” (Sameba) din Tbilisi a fost fondat în 1998, cu rugăciunile, binecuvântarea și la inițiativa Prefericitului Ilia al II-lea, Patriarhul Catholicos al întregii Georgii.

Dirijorii corului sunt:

  • Svimon (Jiki) Jangulashvili, Doctor în Arte, profesor de dirijat coral;
  • Giorgi Donadze, profesor de dirijat coral;
  • Zviad Bolkvadze, compozitor și profesor de dirijat coral, doctorand la departamentul de compoziție a Conservatorului de Stat Vano Sarajishvili din Tbilisi.

Membrii corului au studiat cântecul georgian polifonic, un cânt unic, care își are originea în Evul Mediu. Această tradiție muzicală este recunoscută de cercetători ca fiind una dintre cele mai vechi tradiții muzicale polifonice (cu origini din sec. V-VI d. Hr., dacă nu chiar mai timpurii). Această artă corală este caracterizată de un limbaj și o gândire muzicală polifonică unică, de o armonie modală independentă și foarte veche, de o forță rară a expresiei muzicale, de o înaltă natură spirituală și artistică, plină de blândețe, bunătate, pace și lumină. În secolele XIX-XX, această tradiție a suferit o puternică ofensivă și suprimare din partea ocupației rusești. În ciuda acestui fapt, exact în această perioadă patrioții georgieni au reușit să scrie mai mult de 8.000 de imnuri în sistemul de notație european, imnuri care fuseseră transmise oral, din generație în generație, încă din Evul Mediu. Astăzi, doar o mică parte a acestei moșteniri este inserată în practica liturgică georgiană și în sălile de concerte.

După o lungă perioadă de uitare, acum câțiva ani, Patriarhul Georgiei a încredințat Corului Catedralei Sameba misiunea de a reintroduce și de a promova această tradiție muzicală unică în liturghia patriarhală. Principala parte a repertoriului corului este constituită din cântece polifonice aparținând acestei tradiții medievale. În prezent, repertoriul corului include sute de astfel de imnuri vechi georgiene, multe dintre ele fiind interpretate în exclusivitate de acest cor.

Pe lângă cântecele vechi, corul interpretează, de asemenea, și melodii din folclorul georgian, devenite celebre în întreaga lume (repertoriul include multe versiuni remarcabile ale cântecelor populare), precum și unele cântece polifonice unice, din genuri și structuri muzicale variate.

Polifonia veche georgiană a fost recunoscută de UNESCO în anul 2001 ca fiind un monument unic și intangibil al culturii imateriale a umanității.

Noua muzică bisericească georgiană ocupă o parte importantă a repertoriului corului Catedralei Sameba. Corul este și singurul interpret din Georgia al multor cântece moderne. Printre noii compozitori de muzică bisericească, Preafericitul Ilia al II-lea, Patriarhul Bisericii Georgiei, reprezintă un nume remarcabil, iar primul interpret al compozițiilor sale a fost însuși Corul Catedralei „Sfânta Treime”. Așa cum sunt ele interpretate de corul patriarhiei, noile imnuri georgiene, alături de cântecele vechi, au câștigat o impresionantă popularitate și simpatie printre numeroși ascultători.

Alături de genurile muzicale menționate mai sus, repertoriul corului include și lucrări ale compozitorilor moderni georgieni. Această parte al muzicii georgiene se evidențiază prin sinteza între tradiția muzicală națională și tradiția europeană, precum și prin folosirea originală a multor metode de compoziție în limbajul muzical național. Cele mai importante părți ale repertoriului coral georgian aparțin lui Ioseb Kechakmadze, un remarcabil compozitor georgian, maestru al muzicii corale georgiene. De acest nume este asociată dezvoltarea muzicii corale georgiene în secolul al XX-lea, formarea multor compozitori și dirijori georgieni de muzică corală, precum și crearea mai multor grupuri corale.

Corul Catedralei Patriarhale „Sfânta Treime” ia parte la toate sfintele slujbe și călătorii întreprinse de Patriarhul Georgiei, atât în țară, cât și în străinătate (în țări precum Israel, Cipru, Turcia, Grecia, Lituania, Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Ucraina). Corul a participat, de asemenea, la multe festivaluri naționale și internaționale din țară și din străinătate (cum ar fi în Olanda, Israel, Cipru, Lituania, Ucraina). Corul Patriarhal al Catedralei „Sfânta Treime” a avut interpretări de succes pe următoarele scene internaționale: Sala Pleyel (Paris), Piața St. John Smith (Londra), Casa muzicală internațională din Moscova, sălile de concerte ale filarmonicilor din Kiev și Vilnius și altele. În cadrul slujbelor sau a interpretărilor pe scenă, corul se bucură în mod constant de recunoaștere din partea ascultătorilor și a specialiștilor și, mai ales, de aprecierea și dragostea lor.

Corul Catedralei Patriarhale ia parte și la multe sărbători naționale, unde apare în rând cu cei mai de seamă muzicieni georgieni și formații corale. Trebuie menționată, de asemenea, colaborarea comună a corului cu Orchestra de stat din Tbilisi și cu Orchestra Națională a Georgiei, cu compozitori și dirijori cum ar fi Vakhtang Kakhidze, Zviad Bolkvadze și Nikolos Rachveli și cu dirijori cum ar fi Zaza Azmaiparashvili și David Mukeria.

Pe baza corului coexistă și Ansamblul folcloric „Basiani” sub îndrumarea lui Giorgi Donadze. Acest ansamblu a câștigat o mare recunoaștere atât în Georgia, cât și în restul Europei și în SUA.

Corul Catedralei „Sfânta Treime” a înregistrat și publicat numeroase CD-uri, în care sunt incluse atât cântece tradiționale georgiene, cât și lucrări corale moderne.

-  vezi mai puțin

Părintele Gheorghe Calciu

Părintele Gheorghe Calciu rămâne, prin toată viața sa, un reper de bucurie, de bunătate, de jertfă, de credință, de pătimire, care a...