Corul Ortodox „Theotokos”

Corul Ortodox „Theotokos”

Corul Ortodox „Theotokos”

Corul a fost cunoscut inițial sub numele „Psaltika”, până când mai târziu a luat numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Maica Domnului fiind ocrotitoarea mănăstirii și a bisericii unde corul și-a început drumul – ca ocrotitoare.

Corul Ortodox „Theotokos”, condus de psaltul Ramzi Saad, a debutat în anul 2015. Corul susține în mod regulat întâlniri și repetiții în biserica închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului la mănăstirea ortodoxă greacă Ascrafieh. Corul a fost cunoscut inițial sub numele „Psaltika”, până când mai târziu s-a hotărât să ia numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Maica Domnului fiind ocrotitoarea mănăstirii și a bisericii unde corul și-a început drumul – ca ocrotitoare. O parte dintre membrii corului dau...

+  vezi mai mult

Corul a fost cunoscut inițial sub numele „Psaltika”, până când mai târziu a luat numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Maica Domnului fiind ocrotitoarea mănăstirii și a bisericii unde corul și-a început drumul – ca ocrotitoare.

Corul Ortodox „Theotokos”, condus de psaltul Ramzi Saad, a debutat în anul 2015. Corul susține în mod regulat întâlniri și repetiții în biserica închinată Intrării în Biserică a Maicii Domnului la mănăstirea ortodoxă greacă Ascrafieh. Corul a fost cunoscut inițial sub numele „Psaltika”, până când mai târziu s-a hotărât să ia numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu – Maica Domnului fiind ocrotitoarea mănăstirii și a bisericii unde corul și-a început drumul – ca ocrotitoare. O parte dintre membrii corului dau răspunsurile la strană în biserica închinată Intrării în Biserică a Maicii la Ashrafieh, iar alții cântă la strănile altor biserici ortodoxe din alte parohii. Pe de altă parte, în același timp, unii dintre cântăreți sunt implicați și în alte coruri bizantine ortodoxe.

Corul ortodox „Theotokos” - Privighetorile muzicii bizantine – au luat privighetoarea ca model pentru interpretările și activitatea lor, deoarece această mică pasăre se aseamănă cu corul în ceea ce privește noutatea/inovația. Prin urmare, privighetoarea și membrii corului se potrivesc cu privire la mobilitate, entuziasm în a învăța și dorința de a dărui. Și precum o privighetoare stăpânește cât de multe melodii poate, la fel și corul interpretează și fiecare melodie poate părea nouă, deși este doar o comoară îngropată care așteaptă voci care să o descopere. La acestea se adaugă sentimentul de liniște oferit de cântul acestei păsări care corespunde obiectivului corului, acest sentiment fiind căutat prin repetițiile și interpretările sale împreună cu sobrietate și dorință de perfecționare.

Deși membrii corului provin din medii diferite, ei au aceeași dorință comună de a sluji cuvântului divin și de a reda cuvântul evangheliei urechilor credincioase prin muzică bizantină. Muzica bisericească își face drum de la urechi la inimă prin dorința cântăreților de a învăța mai multe despre istoria acestei muzici împreună cu moștenirea sa, pentru a o revigora. Urmând această pasiune și spiritualitate, corul a dat răspunsurile la strană în multe biserici la slujbele religioase în diferite parohii ortodoxe în mai multe orașe și sate răspândite pe cuprinsul arhiepiscopiilor. Mai mult decât atât, corul a găzduit multe seri și concerte de muzică bizantină, în special pe cea care a găzduit pe unul dintre stâlpii muzicii bizantine din lume, profesorul și protopsaltul Theodoros Vassilikos, împreună cu discipolul/ucenicul său, Protopsaltul Evangelos Gkikas, care au fost invitați în data de 3 aprilie 2016 la Congress Palace în Dbayeh. Ambii protopsalți au cântat alături de cor și dirijor, în una dintre cele mai mari seri de muzică bizantină din regiune. Corul a participat de asemenea la o seară de cânt bizantin împreună cu corul catolic grec melchit de rit bizantin Sfântul Ștefan Melodul.

În luna mai a anului 2018, corul a participat la cea de 37-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică Bisericească Ortodoxă, ținut anual în Bialystok – Polonia, sub înaltul patronaj al președinției poloneze și a susținut un concert în Varșovia, capitala Poloniei. Corul a câștigat premiul special oferit de organizatori și juriul festivalului pentru interpretarea excepțională a muzicii bisericești, iar dirijorul a fost onorat prin oferirea unui premiu special pentru dirijat coral.

În octombrie 2018, cu binecuvântarea mitropolitului Iosif al Americii de Nord și a Înaltpreasfinției sale, Elias, Mitropolit de Beirut, prin purtarea de grijă a părintelui Iosif (Hector) Abouid și în colaborare cu Universitatea El Paso din Texas, Corul Ortodox Theotokos a avut un turneu în Texas unde a susținut trei concerte de muzică bizantină și a dat răspunsurile la strană în trei parohii din Arhiepiscopia de America de Nord, aparținând a Bisericii Antiohiei: Sf. Gheorghe din Houston, Sf. Antonie din orașul Spring și Sf. Gheorghe din El Paso. La ultima oprire din cadrul turneului, dirijorul corului, Ramzi Saad a susținut primul atelier de cânt bizantin la Universitatea El Paso din Texas în data de 11 octombrie, oferind o ocazie rară pentru studenți și facultate de a întâlni o muzică cu rădăcinile în practici vechi și să înțeleagă cum această muzică a supraviețuit și acum prosperă în întreaga Biserică Ortodoxă. Concertul final din cadrul turneului a fost ținut în campusul Universității El Paso din Texas, la Sala de recitaluri artistice, vineri, 12 octombrie, în prezența Episcopului Vasile al Episcopiei de Wichita și America Centrală, care a condus vecernia arhierească și Sfânta Liturghie din Parohia Sfântul Gheorghe din El Paso.

Primăvara este un anotimp al rodirii. Primăvara este grădina îmbogățită cu cântecele veșnice ale privighetorii. Primăvara este momentul când corul nostru a rodit pentru prima dată cu lansarea unui CD în cinstea Sfântului Nectarie Taumaturgul, episcop de Pentapolis, al doilea în cu imnuri din ziua Sâmbetei celei Mari și al treilea cu un CD conținând Paraclisul și slujba Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar ultimul, dar nu cel din urmă, „Soarele Dreptății”, o lansare cu imnuri pentru ceasurile împărătești din ajunul sărbătorii Nașterii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Nădăjduim să ne luptăm și să urmăm calea dreaptă pentru a dobândi calitățile unei privighetori spre slava lui Dumnezeu.

-  vezi mai puțin

Părintele Filotei Zervakos

Starețul Filotei Zervakos a fost de foarte tânăr sub îndrumarea Sfântului Nectarie de Eghina, făcătorul de minuni, pe care l-a avut drept părinte...