Corul psaltic de copii „Mini Byzantion” a împlinit un an de activitate
Corul psaltic de copii „Mini Byzantion”, ce activează sub egida Asociației Culturale Byzantion, a împlinit un an de activitate. Acest proiect amplu a fost demarat în luna aprilie a anului 2022.
Scopul principal al proiectului a fost și rămâne creșterea duhovnicească, muzicală și cultural artistică a copiilor în jurul stranei, în viața liturgică a Bisericii. Activitatea principală este reprezentată de cântarea săptămânală la strană, la Parohia „Sf. Antonie cel Mare”, alături de dirijorul Adrian Sîrbu.
Cursurile săptămânale de muzică psaltică au loc la sediul asociației și sunt susținute de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, pr. prof. Iulian Zaltariov de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare" din Iași și pr. prof. Nichifor Hrestic.
Instruirea muzicală se desfășoară de fiecare dată cu asistența tehnică și pedagogică asigurată cu profesionalism de către arhid. Dragoș – Gabriel Chelariu, secretar Mini Byzantion și slujitor la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași, precum și de Teodora Irava, studentă în anul al doilea la Secția de Muzică Bizantină a Universității Naționale de Arte „George Enescu" din Iași.
Până în prezent, copiii au desfășurat mai multe activități muzicale psaltice în colaborare cu membrii Corului Academic Byzantion, cu Marylin Accaoui Leignel din Liban și cu Teodora Irava.
Printre proiectele de viitor, Corul Mini Byzantion își va lărgi activitatea prin cel mai important eveniment de până acum, deschiderea oficială a Școlii de Instrumente Răsăritene „Mini Byzantion”, proiect ce a fost inițiat în urmă cu doi ani în colaborare cu Asociația „Sfântul Roman Melodul” din Tesalonic, îndrumător fiind Panagiotis Neochoritis, Protopsalt al Marii Bisericii a lui Hristos, Constantinopol.
În cadrul Școlii de Instrumente „Mini Byzantion”, profesori de înaltă ținută profesională și cu o vastă experiență pedagogică vor preda săptămânal instrumente precum bedir, lăută, tambur, nei, kanonaki și violoncel.
La cererea unui număr mare de doritori, la finele lunii mai, corul va organiza înscrieri pentru o nouă grupă de cursanți, care vor avea marea șansă de a învăța muzica psaltică concomitent cu aceste instrumente.
Mulțumim tuturor colaboratorilor și partenerilor noștri, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru întreaga susținere, Preasfințitului Părinte Nichifor Botoșăneanul pentru sprijinirea activităților Asociației Byzantion. Aducem mulțumiri părintelui Petrică Lehaci de la Parohia „Sfântul Nectarie din Iași pentru acordarea spațiului pentru repetiții, conducerii Universității Naţionale de Arte „George Enescu” din Iași, domnului Panagiotis Neochoritis, conf. univ. dr. Maria Alexandru, domnului Haralambos Neochoritis, profesorilor Asociației „Sfântul Roman Melodul”, și mai ales părinților acestor copii minunați.
Citește despre: