Credincioșii ieșeni s-au rugat alături de PS Nichifor Botoșăneanul la hramul Mănăstirii Copou

Arhiepiscopia Iaşilor

Credincioșii ieșeni s-au rugat alături de PS Nichifor Botoșăneanul la hramul Mănăstirii Copou

Mănăstirea Copou din municipiul Iași și-a sărbătorit astăzi, 18 ianuarie, ocrotitorii duhovnicești. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Cinstirea Sfinților Atanasie și Chiril a început aseară, când a fost săvârșită slujba Privegherii de un sobor de preoți. Răspunsurile liturgice au fost oferite de cei 11 membri ai Corului „Apostolii”.

În această dimineață obștea monahală, alături de credincioșii ieșeni din zona Copou, au participat la slujba arhierească oficiată de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, în cinstea Sfinților Atanasie și Chiril, ocrotitorii acestui așezământ monahal.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură, subliniind importanța celor doi mari sfinți:

Doi patriarhi ai Alexandriei, trăind la distanță unul de altul, sunt prăznuiți împreună, nu pentru locul slujirii lor, ci pentru puterea mărturisirii lor. Ei sunt cinstiți împreună pentru că au arătat lucrarea lui Dumnezeu în istorie și pentru că viața lor a devenit un semn al acestei lucrări divine.
Sunt sărbătoriți împreună pentru a ne reaminti că suntem chemați să lucrăm, în unitate, la trăirea autentică a Ortodoxiei, să înțelegem că nu moștenim o credință asemenea altora – apărută târziu în istorie –, ci singura credință revelată, întărită prin semnele Domnului Hristos. Aceasta este credința prin care cei care au mărturisit-o au devenit luminători ai lumii.
Această lumină suntem chemați astăzi să o primim în sufletele noastre. Lumina nu doar ne călăuzește, ci ne și bucură, ajutându-ne să vedem frumusețea lumii. Mai mult, lumina credinței ne deschide ochii către bunătatea, adevărul și iubirea lui Hristos. Suntem chemați să le trăim și să le mărturisim, spre mântuirea noastră, a celor pe care îi întâlnim și a celor pentru care ne rugăm împreună.

Scurt istoric

În locul unde se află astăzi Mănăstirea Copou era o moșie domnească unde a existat anterior o biserică de lemn. Conform unei legende, în timp ce tătarii invadau ținuturile, Doamna Tudosca (Teodosia), soția domnitorului Vasile Lupu, s-a ascuns într-o scorbură de copac. Domnitorul și-a căutat soția și a găsit-o pe aceste meleaguri, iar în semn de mulțumire pentru această binefacere, Domnul Moldovei a hotărât zidirea unei mănăstiri. În anul 1638, conform pisaniei, voievodul Vasile Lupu a ctitorit în aceste locuri o biserică de piatră. Sfântul locaș a fost sfințit la 30 aprilie 1638 de către patriarhul Chiril Lukaris al Constantinopolului. În decembrie 1863, ca urmare a adoptării Legii secularizării averilor mănăstirești, așezământul monahal a fost desființat, iar biserica a fost folosită drept parohie, biserică de enorie. Între anii 1983-1986, s-au efectuat lucrări de restaurare și consolidare în interior și exterior, iar la 20 aprilie 2001, în Duminica Mironosițelor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a reînființat Mănăstirea „Sfântul Atanasie" din Podgorii - Iași, ca așezământ de maici, aparținând Mănăstirii Galata.

Citește despre: