„Atâta vreme cât ai plăcerea de a da și a lua, nu aștepta liniștea”

Păstrați întotdeauna o astfel de liniște când aveți nemulțumiri, lăsându-vă în voia lui Dumnezeu, și nu vă agitați. Rugați-vă ca toate să vă fie după voia lui Dumnezeu și este de ajuns.

Domnul să vă binecuvânteze să vă trudiți; dar numai cu mintea. Gândul că ar trebui să vă aflați undeva și că ar fi nevoie ca cineva să fie la dumneavoastră nu vă va da pace. Străduiți-vă să vă rânduiți astfel încât să vă displacă să mergeți în vizite și, la fel, să nu vă placă să vedeți pe cineva la dumneavoastră. La stareții de demult era scris: „Atâta vreme cât ai plăcerea de a da și a lua, nu aștepta liniștea”. Această frază: a da și a lua, cuprinde totul, orice fel de relații cu alții. Nu poţi ajunge la aceasta dintr-odată, dar începutul trebuie făcut imediat. Bunul Dumnezeu să vă dăruiască dulceața petrecerii laolaltă cu El!

Mântuiți-vă! Slavă Domnului că aveți pace în suflet și ca ați răbdat totul. Păstrați întotdeauna o astfel de liniște când aveți nemulțumiri, lăsându-vă în voia lui Dumnezeu, și nu vă agitați. Rugați-vă ca toate să vă fie după voia lui Dumnezeu și este de ajuns.

Faceți-vă regulă să nu întreprindeți nimic când aveți duhul tulburat, nici măcar să vorbiți. Oricât de cuviincioasă ar fi izbucnirea și oricât de drept v-ar părea ceea ce vreți să spuneți sau să faceți în acel moment, totuși, în această vreme sufletul nu poate respecta măsura cuvenită, cu atât mai puțin curățenia, căci această stare este, de felul său, întotdeauna amestecată cu părerea de sine. Dumnezeu să vă ajute!

(Sfântul Teofan ZăvorâtulÎnvățături și scrisori despre viața creștină, Editura Sophia, București, 2012, p. 107)

De la același autor

Ultimele din categorie