Pustiire...
Un suflet omenesc - fără Hristos este ca şi o casă pustiită, plină de putoare, murdărie şi păienjenişuri, care au fost întinse de diavol şi de demonii săi, adică de poftele, gândurile şi pornirile cele rele.
Vezi că o casă în care stăpânul nu mai locuieşte este murdară şi plină de gunoi, praf şi păienjeniş. O ţarină fără plugar se pustieşte, se face neroditoare şi odrăsleşte ierburi netrebuincioase. O vie sau o livadă fără lucrător se pierde, o corabie fără un bun cârmaci e înecată de furtună şi de valurile mării şi aşa mai departe.
Întocmai şi un suflet omenesc – fără Hristos este ca şi o casă pustiită, plină de putoare, murdărie şi păienjenişuri, care au fost întinse de diavol şi de demonii săi, adică de poftele, gândurile şi pornirile cele rele; ca şi pământul cel nelucrat, care odrăsleşte doar „mărăcini şi spini şi blestemul îi este aproape” (Evrei 6, 8); ca şi via sau livada cea părăsită, care nu mai aduce roadă şi, întrucât nu foloseşte la nimic, va fi tăiată şi aruncată în foc; ca şi corabia ce umblă fără de cârmaci şi, fiind clătinată de furtună şi de valuri, este pe cale de a se îneca.
Căci, pentru sufletul nostru, Hristos este întocmai ca un stăpân pentru o casă, ca un lucrător pentru un pământ sau pentru o vie şi ca un cârmaci pentru o corabie.
(Sfântul Tihon din Zadonsk, Dumnezeu în împrejurările vieţii de zi cu zi, traducere de Olga Bersan, Editura Sophia, Bucureşti, 2011, p. 207)
Rolul Maicii Domnului în iconomia mântuirii noastre
Maica Domnului a atins cea mai înaltă treaptă a îndumnezeirii
Citește despre:Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Mitropolia Moldovei și Bucovinei | © doxologia.ro