Ce lecție vitală ne oferă istoria?

Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele şi dă lecţii de morală întregii lumi.

Şi nu o dată repeta: „Ţineţi cu tărie Ortodoxia... Noi trăim acum timpuri însemnate în Apocalipsă, cele despre care îngerul a strigat: «Vai de cei ce trăiesc!» — înainte de venirea lăcustelor”.

„Istoria ne arată că Dumnezeu conduce popoarele şi dă lecţii de morală întregii lumi.” Viaţa socială se măsoară cu anii, secolele, mileniile, dar principalul este: „A fost dimineaţă, a fost seară, ziua întâi”.

„Va veni ziua rugăciunilor”, îi învăţa Stareţul pe fiii săi duhovniceşti. „În timp ce lucrezi, spune rugăciunea lui Iisus: mai întâi cu buzele, apoi cu mintea, apoi ea singură trece în inimă.” Şi le dădea o rugăciune compusă de el însuşi, pe care le poruncea să o înveţe pe de rost: „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, Care vei veni să judeci viii şi morţii, miluieşte-ne pe noi, păcătoşii, iartă căderile noastre în păcat din această viaţă şi ne acoperă pe noi de faţa antihristului în pustia tainică a mântuirii Tale”. Şi observa: „Cele mai grele dureri ale noastre sunt asemenea înţepăturilor insectelor în comparaţie cu durerile veacului ce va să fie.”

 

(Starețul Nectarie de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2011, p. 77)

De la același autor

Ultimele din categorie