A cere iertare unul de la altul seara, înainte de culcare

Păi când stăteaţi voi de vorbă, şedea dracul pe prag şi tot scria, scria, scria ce ziceţi voi, şi pe urmă i s-a terminat hârtia şi a început să scrie pe coadă.

Există o regulă foarte importantă în relaţiile din viaţa de familie: aceea de a cere iertare unul de la altul seara, înainte de culcare. Cu multa vorbire nu vei scăpa de păcat, după cum se spune în Cartea Pildelor (Pilde 10,19), fiindcă atunci când oamenii stau de vorbă, când comu­nică, întotdeauna ajung să discute pe cineva... Îmi amintesc următoarea istorie: un băiat şedea pe cuptor; au venit vecinele, cumetrele, au înce­put să stea de vorbă; el se uita, asculta, iar pe urmă a izbucnit, pe neaşteptate, în râs. L-au în­ trebat: „De ce râdeai?" El a răspuns: „Păi când stăteaţi voi de vorbă, şedea dracul pe prag şi tot scria, scria, scria ce ziceţi voi, şi pe urmă i s-a terminat hârtia şi a început să scrie pe coadă. Pe urmă aţi terminat de vorbit, şi careva a zis: «Iar­tă-mă, iartă-mă...» - şi îndată i s-a pârlit coada, şi dracul a pierit, şi atunci am râs de bucurie." Ve­deţi voi, când păcătuim totul ni se trece la catas­tif, iar copiii absorb.

(Cum să întemeiem o familie ortodoxă: 250 de sfaturi înțelepte pentru soț și soție de la sfinți și mari duhovnici, traducere de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2011, p. 115)

Ultimele din categorie