Cum distingem demonii de îngerii cei buni – când și ei ni se prezintă în veșminte luminoase?

Dacă ți se arată cineva cu chip de înger de lumină, nu trebuie să ai încredere. Dumnezeu nu te va osândi dacă vrea cu adevărat să ți Se arate și tu Îl respingi, pentru că, dacă vrea să-ți transmită ceva, va reveni și va găsi un mijloc să o facă. 

Dacă demonii se arată cu înfățișare de îngeri și spun lucruri pe care le-ar spune îngerii, atunci cum poți să distingi care este adevărul?

Este o întrebare bună. Trebuie să te smerești; trebuie să ai o stare de dorire după adevărul lui Dumnezeu, nu de căutare a unor „experiențe”. Desigur, aș spune că trebuie să devii creștin ortodox și să cunoști întreaga disciplină a vieții creștine. Acest lucru ajută, cu toate că nu este o garanție, pentru că te poți înșela chiar dacă ești creștin ortodox. Părinții Bisericii dau câteva sfaturi de bază. De pildă, ei spun că, dacă ți se arată cineva cu chip de înger de lumină, nu trebuie să ai încredere. Dumnezeu nu te va osândi dacă vrea cu adevărat să ți Se arate și tu Îl respingi, pentru că, dacă vrea să-ți transmită ceva, va reveni și va găsi un mijloc să o facă. El chiar te laudă dacă ești neîncrezător, pentru că nu vrei să cazi în înșelare.

(Serafim Rose, Descoperirea lui Dumnezeu inimii omului, Editura Sofia, p. 56)

De la același autor

Ultimele din categorie