Să avem o minte trează

Toţi sfinţii lui Dumnezeu şi mai ales cei numiţi „trezvitori”, arată că fără trezvie (atenţie) nu ne putem mântui şi nici nu ne putem ruga cum se cuvine lui Dumnezeu.

 

Toţi sfinţii lui Dumnezeu şi mai ales cei numiţi „trezvitori”, arată că fără trezvie (atenţie) nu ne putem mântui şi nici nu ne putem ruga cum se cuvine lui Dumnezeu. „Fără atenţie nu este rugăciune” (Sfântul Teofan Zăvorâtul). De asemenea, Avva Agaton, fiind întrebat de cineva care dintre osteneala trupească şi păzirea cea dinăuntru este mai mare, a răspuns: „Asemenea este omul cu un pom. Deci osteneala trupească este frunza, iar păzirea dinăuntru este roadă. Şi fiindcă este scris: Tot pomul care nu face roadă bună se taie şi în foc se aruncă (Matei 7, 19), atunci toată osteneala noastră trebuie să fie pentru roadă, adică pentru păzirea minţii” (Pateric, slova A, f. 5, Bucureşti, 1828).

Dumnezeiescul Părinte Pimen cel Mare Egipteanul a arătat acelaşi lucru, zicând: „Pentru a ne mântui, nu avem nevoie de nimic, decât numai de minte trează” (Pateric, Cap. 135, f. 61).

(Arhimandrit Ilie Cleopa, Urcuș spre Înviere, Editura Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Iași, 1992, p. 152)

De la același autor

Ultimele din categorie