Să prețuiți femeia!

Căsătorie

Să prețuiți femeia!

Faptul că un bărbat știe că acasă are parte de o iubire desăvârșită îl face să muncească, să câștige războaiele, să-și rezolve problemele.

Zice Solomon: „Este vreme pentru toate, dar fiecare la vremea lor!”. Floarea stă în glastră; băiatul trebuie să umble să şi-o aleagă. Fata nu trebuie să bată cărările băiatului, ci băiatul să dea peste ea. Şi apoi, voi trebuie să preţuiţi foarte mult femeia. Ea este o creaţie a lui Dumnezeu extraordinară. Vă daţi seama ce puteri are o femeie să te scoată dintr-o stare amărâtă? Faptul că un bărbat ştie că acasă are parte de iubire desăvârşită îl face să muncească, să câştige războaiele, să-şi rezolve problemele. Este o mare taină că sunt nişte bucurii care se imprimă în sufletele amândurora. Relaţia sexuală rămâne un lucru neînsemnat în comparaţie cu aceste bucurii. Să ştiţi că femeia nu gândeşte simplu. Ea are o putere de pătrundere deosebită, şi e mult mai realistă decât un bărbat. Ea are încă de azi un sentiment pentru ziua de mâine. Însă noi discutăm, raţionalizăm nişte lucruri, dar în iubire nu este nimic raţional. (...)

Nu există femeie urâtă. Femeile sunt ca florile: toate sunt frumoase, dar fiecare în felul ei. Bărbatul trebuie să se aplece să o ia, adică să-i arate eleganţă, preţuire. Atunci floarea îşi arată şi mireasma şi calităţile ascunse, pentru că tu ai ştiut să răscoleşti adâncurile şi ai făcut din ea ceea ce nu ştia că este.

A venit la mine o fetiţă absolventă de facultate şi mi s-a plâns că a fost jignită de prietenul ei. I-a spus că este urâtă. La care eu am replicat: „Te-a jignit profund, în veac să nu-l mai vezi!”. Ea i-a transmis mesajul cu exactitate, că încă mai ţinea la el. Apoi m-am trezit cu amândoi la mine la chilie. A venit şi el să-şi ceară iertare pentru că mi-a jignit fiica duhovnicească. Femeia trebuie preţuită, să ştiţi, mai întâi, pentru că ne reprezintă o femeie în Împărăţia Cerurilor: Maica Domnului. Te cutremuri, ţi-e şi frică să vorbeşti comparând-o pe ea cu oamenii!

(Arhimandritul Arsenie Papacioc, Viața de familie și diverse probleme ale lumii contemporane, pp. 79-80)