Daniel Buzdugan, despre Constantin Brâncuși: „Dacă tot vorbim despre el zilele astea, eu zic să nu-l uităm și să-i aprindem o lumânare”

Arhiepiscopia Bucureştilor

Daniel Buzdugan, despre Constantin Brâncuși: „Dacă tot vorbim despre el zilele astea, eu zic să nu-l uităm și să-i aprindem o lumânare”

În 2020, când s-au împlinit 144 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului XX, actorul și omul de radio ieșean Daniel Buzdugan a publicat pe o rețea de socializare un clip video înregistrat în incinta Bisericii „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni din capitală, în cadrul căruia îndeamnă la păstrarea vie a memoriei celui care a fost numit „profetul artei moderne”.

„19 februarie înseamnă nașterea sculptorului Constantin Brâncuși. Când era student la Facultatea de Arte din București, Brâncuși venea și cânta în corala bisericii de la schitul Mavrogheni din centrul capitalei. Dacă tot vorbim despre el zilele astea, eu zic să nu-l uităm și să-i aprindem o lumânare. Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace. Amin!”, a spus Daniel Buzdugan.

Informații legate de prezenţa lui Constantin Brâncuşi drept cântăreţ în strana Bisericii Mavrogheni au fost consemnate și de către marele critic de artă Vasile Georgescu Paleolog, care a remarcat: „Urca «Aliluia!» până la expir, ba chiar ajungea să moduleze de o sută de ori «Doamne, miluieşte!», uimindu-şi asistenţa”.

În data de 12 martie 2015, în incinta Bisericii „Izvorul Tămăduirii” – Mavrogheni din Bucureşti a fost dezvelit un portret din bronz al lui Constantin Brâncuşi, aşezat pe coloană de piatră. Lucrarea aparţine cunoscutei sculptoriţe şi pictoriţe Silvia Elena Radu, care a și mărturisit, la acel moment: „Brâncuşi a fost un om al Bisericii şi consider că aceasta a fost principala sa calitate. Un ţăran autentic nu avea cum să nu fie în Biserică şi tocmai asta l-a făcut pe acest om să ajungă cel mai mare sculptor al lumii. Pur şi simplu, a extins Ortodoxia peste tot în lume. Faptul că portretul lui Brâncuşi se aşază în curtea unei biserici este foarte important pentru noi, românii, care trebuie să înţelegem cu adevărat ce reprezintă Biserica Ortodoxă”.