A debutat în Episcopia Caransebeșului proiectul eparhial dedicat anului omagial al persoanelor vârstnice
Pe lângă întâlnirile curente lunare ale centrelor pastoral-misionare din Episcopia Caransebeșului, în anul 2023, se desfășoară un program de rugăciune în spitale, aşezăminte sociale şi în biserici parohiale, proiect eparhial pliat pe tema Anului omagial al persoanelor vârstnice şi Anului comemorativ al imnografilor şi cântăreţilor bisericești (psalți).
Programul a debutat miercuri, 8 martie, prin oficierea Tainei Sfântului Maslu și săvârșirea a altor slujbe de dezlegare și binecuvântare pentru bolnavi, în spitalele și așezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei Banatului Montan.
Toți preoții din eparhie sunt implicați în acest proiect demarat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Ierarhul împreună cu un sobor de preoți și diaconi a slujit Taina Sfântului Maslu în această primă zi a programului, la Căminul pentru persoane vârstnice Marginea Land din Reșița. S-au rugat împreună cu Părintele Episcop beneficiarii, conducerea și angajații căminului, dar și credincioși din municipiu reședință de județ. Preasfințitul Părinte Lucian le-a dăruit la final cărți de rugăciune, iconițe și flori, tuturor celor prezenți, dar și Noul Testament, acatistiere, catehisme și alte cărți ziditoare de suflet pentru biblioteca căminului.
„Am socotit de bine ca în acest an omagial închinat persoanelor vârstnice să demarăm în Sfântul și Marele Post al Paștilor un proiect la nivelul Episcopiei Caransebeșului, un proiect liturgic, misionar, dar și spiritual. În miercurea din săptămâna a 2-a a Postului Paștilor, toți preoții din Eparhia noastră au desfășurat activități liturgice, dar și sociale, în toate așezămintele medicale și social-filantropice din județul Caraș-Severin. Preoții noștri au săvârșit în spitale și în așezămintele pentru bătrâni Taina Sfântului Maslu, iar în centrele de plasament s-au rostit rugăciuni de dezlegare, dar și rugăciuni de binecuvântare a copiilor și bineînțeles rugăciuni pentru sănătate”, a subliniat Preasfințitul Lucian.
„Au nevoie bătrânii și bolnavii de asistență spirituală, au nevoie de ajutorul nostru, ajutorul bisericii, mai ales din punct de vedere spiritual, dar și din punct de vedere catehetic, pentru că oamenii așteaptă nu numai un cuvânt de folos, un cuvânt de mângâiere din partea noastră, ci și un mic dar, un dar de suflet, o Biblie, un catehism, o carte de rugăciune”, a mai afirmat Părintele Episcop.
În alte 9 locații au săvârșit sfinte slujbe și au dăruit cărți de rugăciune, iconițe și flori, părinții consilieri, inspectori și protopopi, împreună cu ceilalți clerici din Episcopia Caransebeșului. Acest program va continua miercurea viitoare în alte 10 așezăminte sociale din județul Caraș-Severin.
Sursa: episcopiacaransebesului.ro