Denia Acatistului Bunei Vestiri la Catedrala Mitropolitană
În această seară, 16 aprilie 2021, credincioșii ieșeni s-au rugat la slujba oficiată în cinstea Maicii Domnului și au participat la Denia Acatistului Bunei Vestiri. Utrenia a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Biserica a rânduit ca în a V-a săptămână din Postul Sfintelor Paști, în ziua de miercuri să se săvârșească Denia Canonului Sfântului Andrei Criteanul, iar în ziua de vineri să se oficieze Denia Acatistului Bunei Vestiri, în cinstea Preasfintei Fecioare Maria. În această seară, la Catedrala Mitropolitană din Iași, clericii și credincioșii s-au rugat Maicii Domnului și au luat parte la slujba oficiată de IPS Părinte Teofan.
Acatistul a fost citit în patru părți și reprezintă primul imn de laudă închinat Maicii Domnului. Istoria Bisericii ne arată că Acatistul Bunei Vestiri a fost rostit pentru prima oară în Constantinopol, atunci când capitala Imperiului Bizantin a fost sub asediul perșilor și avarilor. În mod miraculos, cetatea a fost salvată iar credincioșii au adus mulțumire Preasfintei Fecioare, cântând slujba acatistului.
La final, în cuvântul său de învățătură, Părintele Mitropolit a arătat că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este păzitoarea sufletelor noastre: „Cetatea cea sfântă este întreaga lume care rămâne prin rugăciunile și ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Cetatea cea sfântă este sufletul nostru, este inima noastră. Prin Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cetatea sufletului nostru biruiește. Prin Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cetatea sufletului nostru dezarmează pe vrăjmașii văzuți și nevăzuți. Prin Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, cetatea sufletului nostru este întărită, este apărată. Precum s-ar cuveni de-a lungul vieții noastre, în această seară aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că a așezat-o pe Preacurata Sa Maică stâlp pentru ca cetatea sufletului nostru să nu cadă. A așezat-o pe ea întărire binecuvântată, pentru ca noi, cei slabi, să mergem mai departe”.
Denia reprezintă Utrenia de a doua zi, are o rânduială specială și se oficiază doar în Postul Sfintelor Paști, de obicei seara, după apusul soarelui. Următoarea denie se va săvârși în seara Duminicii Floriilor iar ultima va avea loc în Vinerea Sfintelor Pătimiri.
Slujbe live în cea de-a șasea săptămână din Postul Sfintelor Paști
Săptămâna viitoare, portalul Doxologia.ro va transmite live pe rețelele de socializare slujbele săvârșite în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, site-ul nostru va transmite Vecernia, Utrenia și Sfânta Liturghie din Duminica Intrării Domnului Hristos în Ierusalim.
Vă invităm să citiți și:
A cincea săptămână din Postul Paștilor: creștinii vor participa la primele Denii
Cum a apărut primul acatist din istoria Bisericii noastre?