Denia Canonului cel Mare la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

22 Martie 2018 14:07 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

La Catedrala Mitropolitană din Iaşi, miercuri seara, pe 21 martie 2018, a fost oficiată Denia Canonului cel Mare de către Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de părinţii slujitori ai catedralei.

Credincioşii adunaţi în sfântul locaş au putut asculta astfel întregul Canon cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, slujbă ce este împărţită în patru stări în prima săptămână a Postului Mare, iar în miercurea din a cincea săptămână se citeşte integral în cadrul Utreniei de joi.

Spre finalul deniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit a adresat un cuvânt de învăţătură: „Am avut parte în această seară împreună cu fraţii creştini ortodocşi de pretutindeni de slujba Utreniei împodobită cu rânduiala Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. De câteva sute de ori, adâncul fiinţei noastre a strigat către Dumnezeu, zicând: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». Este gândul, este strigătul, este dorul, este durerea lui Adam şi a Evei odată ce au fost izgoniţi din Raiul lui Dumnezeu pe pământul sortit să crească buruieni, spini şi pălămidă. Ştiind raiul pe care l-au pierdut şi văzând lumea în care au intrat, adâncul fiinţei lor striga: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». Noi, fiii şi fiicele lor după trup, văzând lumea în care trăim, gândindu-ne la Împărăţia lui Dumnezeu, constatând starea de păcat în care ne aflăm, distanţa atât de mare între ceea ce suntem şi ceea ce ar trebui să fim, strigăm din adâncul fiinţei noastre: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». Pentru ce facem aceasta? Pentru ce Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască? Pentru ce repetăm de atâtea ori această rugăciune? O repetăm pentru că ştim că suntem săraci de credinţă, suntem săraci de nădejde, suntem săraci de iubire, suntem săraci de fapte bune, suntem săraci de Dumnezeu, şi de aceea strigăm către El: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!».“

„Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască fiindcă suntem departe de drumul care duce către Tronul Preasfintei Treimi“

Totodată, Părintele Mitropolit a afirmat că drumul către Împărăţia lui Dumnezeu se dobândeşte prin rugăciune: „Îl rugăm să ne miluiască pentru că ne aflăm în întuneric, în întunericul faptelor rele, în întunericul desfrâului în multe chipuri, în întunericul necredinţei, şi mai ales în întunericul mândriei care ne îndepărtează de Dumnezeul smereniei şi pentru aceasta strigăm: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască fiindcă avem constatarea în noi că suntem în rătăcire, că nu suntem pe calea care duce către El, nu ne aflăm pe cărarea care duce spre Împărăţia lui Dumnezeu, suntem departe de drumul care duce către Tronul Preasfintei Treimi, şi de aceea strigăm: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!». Îl rugăm pe Dumnezeu să ne miluiască pentru că suntem cuprinşi de cele trei abuzuri, pofte sau ispitiri. Îl rugăm să ne descătuşeze de abuzul de putere, să ne dezlege de abuzul de avere şi, mai presus de toate, să ne dezlege de lanţul abuzului de plăcere, cu care suntem înlăuntrul fiinţei noastre înfăşuraţi, şi de aceea strigăm: «Miluieşte-mă, Dumnezeule, miluieşte-mă!»“.

Credincioşii au primit la finalul slujbei binecuvântare din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei. La Catedrala Mitropolitană programul săptămânii a V-a din Postul Sfintelor Paşti va continua, pe lângă rânduiala specială specifică acestei perioade, cu Denia Acatistului Bunei Vestiri ce se va săvârşi astăzi, 23 martie 2018, începând cu ora 18:00, de către Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

De la același autor

Ultimele din categorie