Descoperă lumea prin joacă cu poveștile pline de haz ale lui Spiridon Vangheli!
Poveștile lui Spiridon Vangheli, acest Ion Creangă de peste Prut, îți fac poftă de natură, de ieșit cu copiii în parc, de sărbătorit, pentru că da, fiecare zi de copilărie este una de sărbătoare – cu cruce roșie pentru cei mici dacă vreți – și nu ar trebui să uităm asta nicicând.
Cu toții suntem nostalgici când vine vorba de copilărie, când vine vorba de povești sau de zilele de vară care se terminau parcă prea repede. Cu copilăria nu te mai întâlnești niciodată, dar totuși cunosc un om care, în ciuda vârstei sale, se întâlnește aproape în fiecare zi cu ea, beau cafeaua împreună, iar conversațiile lor din cursul unei zile au ajuns să fie povestite în fiecare seară copiilor cuminți. Așa s-a născut Guguță, Ciuboțel sau Pantalonia, când într-o dimineață de primăvară Spiridon Vangheli a luat micul dejun în grădina din fața casei, sub cireșul proaspăt înflorit, și acolo a apărut ea, copilăria, în toată frumusețea ei, de care s-a îndrăgostit pe loc, iar conversațiile, inevitabil, au început să curgă.
Așa îmi imaginez momentul regăsirii marelui povestitor Spiridon Vangheli, altfel nu știu cum și de unde atâta imaginație și creativitate în universul acestor povești. Creațiile domnului Spiridon sunt jucăușe, comice, istețe, pline de tâlc, de libertate în natură. Poate de asta îl iubesc copiii atât de mult, pentru că și în poveștile sale el este acel bunic cool care îi încurajează să descopere lumea prin joacă.
Adult fiind, când citești poveștile lui te bucuri de fiecare rând, de fiecare clipă de libertate pe care autorul ți-o oferă prin prisma personajului, fie că e vorba de Guguță, Ciuboțel sau altul, te umpli de sentimentul vacanțelor de vară pe care majoritatea dintre noi le petrecea la bunici, la țară. Acolo, înconjurați de natură, animale domestice și bunici răbdători care te anunțau din când în când că e ora mesei sau îți răspundeau la sutele de întrebări pe care le aveai, acolo s-a născut povestea, basmul.
Când ești mic îți imaginezi tot felul de lucruri mari, exact cum se întâmplă și în Pantalonia – Țara Năstrușnicilor (în curând la Editura Doxologia), o carte în care Spiridon Vangheli a pus tot ce are mai bun, exact ca un bunic abia întors din grădină care vine înaintea nepoților săi cu nuci, mere, struguri și alte bunătăți.
Detalii și comenzi aici, pe site-ul Editurii Doxologia: https://edituradoxologia.ro/autor/spiridon-vangheli
Cum îi putem obișnui pe copii să se roage în fiecare zi?
Site dezvoltat de DOXOLOGIA MEDIA, Arhiepiscopia Iașilor | © doxologia.ro